Gå till innehållet

Lagförslag i Storbritannien förbjuder import av jakttroféer

Ett nytt lagförslag i Storbritannien förbjuder import av jakttroféer. Brott mot lagen kan ge fängelse i upp till fem år. Miljöminister beskriver lagen som den hårdaste i världen.

De senaste två åren har ungefär 300 troféer importerats till Storbritannien enligt kampanjen Ban Trophy Hunting. Kampanjens grundare, Eduardo Gonçalves, säger till The Guardian att även om inte regeringen satt upp en exakt tid för när lagen ska vara färdig så ser den i övrigt bra ut. Lagen planeras att införas nästa vår eller sommar.

Lagen gäller förbud mot att importera 7 000 olika djurarter, inklusive lejon, noshörningar, elefanter och isbjörnar och det gäller oavsett om djuren fötts upp för att skjutas i fångenskap, vilket är vanligt förekommande, eller om det handlar om vilda djur.

I Sverige är det fortfarande tillåtet att föra in jakttroféer. I våras avslöjade Djurrättsalliansen att svenska jägare åker och skjuter bland annat lejon, elefanter, noshörningar, geparder och leoparder i andra länder. Sammanlagt togs 74 troféer av vilda djur in i Sverige under åren 2017-2019 och Expressen avslöjade att det bland de som importerat troféer hittas en hel del kända personer så som Anders Borg (två zebror), Felix Herngren (babianer och civett/afrikansk sibetkatt), Zlatan Ibrahimović (lejon) och SD-politikern Angelo Vukasovic (lejon och flodhäst).

Källa: The Guardian

Mer att läsa