Läget värre än man trott för Europas mest hotade havsfågel

Balearisk lira. Foto: Marcabrera - Skua_20100427_161918, CC BY-SA 2.0

Balearisk lira. Foto: MarcabreraSkua_20100427_161918, CC BY-SA 2.0

Det återstår bara 3000 häckande par av baleariska liror. Denna havslevande fågel besöker Sveriges västkuster ibland, exempelvis i augusti 2014 (läs mer om det här) och betecknas som ”akut hotad”. Ny forskning visar att läget är värre än man trott och att det troligen beror på fisket.

Om utvecklingen fortsätter oförändrat kommer den baleariska liran vara utrotad om 61 år. För att det ska förhindras krävs omedelbara åtgärder mot de största hoten mot arten. Hälften av alla dödsfall beror på att de fastnar i fiskeutrustning, men de hotas även av att ungar och ägg äts av katter och andra mindre djur, samt att det byggs på öarna där de häckar.

– Överlevnadsgraden för vuxna från ett år till ett annat och speciellt för unga vuxna är mycket lägre än vi trodde. Arten är på väg att utrotas, berättar professorTim Guilford vid University of Oxford till BBC.

Han är medforskare till studien som också kommit fram till att en effektiv metod att hindra utdöendet är om fisknät skulle sättas ut på nätterna istället. Då dyker inte fåglarna efter föda och riskerar därmed inte att fastna i näten i lika hög grad.

Läs mer:
Så upptäcktes den baleariska liran i Sverige i augusti 2014.

Källor: BBC och Journal of Applied Ecology