Kvinnliga parkvakter i Sydafrika utsedda av FN till Champions of the Earth

Två av parkvakterna i Black Mamba. Foto: James Suter

Två av parkvakterna i Black Mamba. Foto: James Suter

Parkvakterna i Black Mamba Anti-Poaching Unit består nästan uteslutande av kvinnor. De jobbar i Sydafrika och har satt stopp för en lång rad tjuvjägare och räddat mängder av djur. Nu har de utsetts till Champions of the Earth av FN.

FN belönar Black Mamba Anti-Poaching Unit för deras mod och ”snabba och imponerande påverkan” i kampen mot tjuvjägare. Sedan de bildades 2013 har de obeväpnade parkvakterna redan hunnit med att arrestera sex tjuvjägare, stänga ned fem tjuvjaktsläger och två bush meat-kök och förstört över 1000 fångstsnaror avsedda för vilda djur.

Två av parkvakterna i Black Mamba. Foto: James Suter

Två av parkvakterna i Black Mamba. Foto: James Suter

– Initiativ från lokalbefolkningen är avgörande för att bekämpa den illegala handeln med vilda djur och Black Mambas är ett lysande exempel på vikten och effektiviteten av lokalkännedom och engagemang. Deras många lyckade insatser är resultatet av deras imponerande mod och beslutsamhet att göra skillnad i sin community. Black Mambas är en inspirationskälla, inte bara lokalt utan över hela världen, för de som jobbar med att eliminera illegal handel med vilda djur, sa FN:s miljöorgan UNEP:s chef Achim Steiner.

Även om Sydafrika har flera kvinnor på höga positioner inom natur- och miljö, så som miljöministern Edna Molewa och Harriet Davies-Mostert som är chef för Endangered Wildlife Trust, så är en stor majoritet av de anställda vid reservaten män. När projektet med de 26 kvinnliga parkvakterna i Black Mambas startade väckte det viss skepcism.

– När projektet startade skrattade alla åt det, men nu vill alla reservat ha Black Mambas, säger Russell Baker, en av cheferna i Balule-reservatet där Black Mambas verkar.

Kvinnorna i Black Mamba patrullerar området obeväpnade, men det är inget de oroar sig över.
– Om tjuvjägare bråkar med oss kommer de få problem. Du kan inte bråka med en Black Mamba, säger parkvaktaren Collet Ngobeni till The Star.

– Jag är inte rädd, jag vet vad jag gör och varför jag gör det. Om man ser tjuvjägare säger man till dem att inte försöka något och att det är de som är i fara. Djur förtjänar att leva, de har rätt att leva. Gör din del. När efterfrågan försvinner kommer dödandet upphöra. Säg ja till liv, säg nej till illegala noshörningshorn och elefantbetar, säger Black Mamban Leitah Mkhabela.

Läs mer om Black Mamba på deras webbplats och Facebooksida.

Källor: FN, The Star och BlackMambas.org