Gå till innehållet

Kvinnlig företagsledare skänker över 12 miljarder kronor för att bevara naturen

Den kinesiska företagsledaren He Qiaonv har beslutat att skänka ungefär en tredjedel av sin förmögenhet – motsvarande 12 miljarder kronor – till olika projekt för att bevara naturen. Det är den största summan som en privatperson någonsin skänkts till naturorganisationer, enligt Bloomberg.

He Qiaonv har gjort sig en förmögenhet på tiotals miljarder kronor genom sitt arbete som landskapsplanerare och har bland annat byggt många stadsparker i landet. Det var under detta arbete som hon insåg hur Kinas natur behöver skyddas och räddas. 2012 startade hon sin stiftelse Beijing Qiaonv Foundation (BQF) med målet att hjälpa den biologiska mångfalden och sänka koldioxidutsläppen i världen.

– Att skydda Kina är att skydda hela jorden, säger hon i en intervju med Bloomberg.

Nu har hon utannonserat att hon kommer spendera sammanlagt ungefär 12 miljarder kronor under sju år i olika naturvårdsprojekt. En av organisationerna som BQF kommer ge sitt stöd är Panthera och deras arbete med att bland annat rädda snöleoparder. Det är ett betydande tillskott. Pantheras årsbudget låg tidigare på ungefär 110 miljoner kronor. BQF skänker 160 miljoner kronor till deras arbete.

– En dag kan den här händelsen kanske ses som en vattendelare, säger Tom Kaplan, grundare och styrelseledamot i Panthera. Det kommer nya berättelser från Kina i rekordfart. Deras globala rykte har lidit av deras delaktighet i hur det går för elefanterna och tigrarna och de vill vända på den bilden.

Andra tecken på att Kina är på väg att förändras under Xi Jinpings ledarskap är att landet förbjuder elfenbenshandel i slutet av 2017, att de lagt fram ett förslag för att helt sluta med bensindrivna bilar och att de skapa 30-50 nya skyddade naturområden innan år 2020. Bland annat landets första tiger- och amurleopardreservat längs den ryska gränsen.

Källa: Bloomberg

Mer att läsa