Krönika: Det här är (tyvärr) inga aprilskämt

Det här är inget kalhygge enligt Skogsstyrelsens nya chef Herman Sundqvist. Foto: Stillbild från film av Björn Mildh

Det här är inget kalhygge enligt Skogsstyrelsens nya chef Herman Sundqvist. Foto: Stillbild från film av Björn Mildh

Krönika: Idag är det 1 april. Dagen då världen försöker komma på saker som är galnare, roligare och osannolikare än verkligheten. Det senaste året har bjudit på många knasigheter som hade passat bättre som aprilskämt. Här är några av mina ”favoriter”:

• Nya Skogsstyrelsechefen: ”Det finns inga kalhyggen längre”
Herman Sundqvist, nytillsatt generaldirektör på Skogsstyrelsen, sa i en intervju i P1 Naturmorgon den 5 mars, att det inte längre finns några kalhyggen. Miljörörelsens kritik lät inte vänta på sig och frågan är hur Skogsstyrelsens nya chef ska bli av med den stämpel han gav sig själv med uttalandet. Att skogsindustrin länge försökt lansera ordet ”föryngringsytor” är gulligt och var säkerligen värt pr-kostnaden.
Läs mer i vår artikel.

• Svensk jakt: ”Vargar är större klimatbovar än människor”
Jägareförbundets tidning Svensk Jakt tog sin ”vargkritik” till en ny nivå när de på fullt allvar menade att vargar är större klimatbovar än människor. Resonemanget är att vargar äter älgar, som annars hade kunnat vara mat på människans tallrikar, istället för att äta detta älgkött tvingas(?) människorna istället äta nötkött, som är sämre för klimatet än viltkött. Argument som tog den populära tankebanan ”jag skulle vilja att det stämmer och väljer därför att tro på det” till en ny nivå.
Läs mer hos Svensk Jakt.

• Landsbygsministern Sven Erik Bucht ser inga problem för klimatet att det äts så mycket kött i Sverige
I en intervju med Sveriges Radio visade Sven Erik Bucht att han inte riktigt hängt med i forskningen de senaste tio åren. Han menade, tvärtemot eniga forskare, att det inte är några problem för klimatet att äta mycket kött. När han sedan skulle försöka förklara sig skyllde han först på att reportern klippt hans uttalande, när det avslöjades att han ljög, försökte han istället förklara att det inte sker någon klimatpåverkan när vi stoppar köttet i munnen, utan bara när köttet produceras. Ungefär som att det inte är något problem för klimatet att flyga, det är ju flygplanet som är boven…
Läs mer hos Supermiljöbloggen.

• Överläkaren Björn Hammarskjöld argumenterar mot vegetarisk kost med gurka
I sin debattartikel som publicerades i DN använde Björn de här vassa argumenten: ”Vegetarianer måste äta 18 kg gurka per dag för att få i sig 2 500 kcal men inte alla livsnödvändiga näringsämnen. En köttätare behöver bara äta 0,25 kg kött och 0,25 kg smör per dag för att få i sig 2 500 kcal och alla livsnödvändiga näringsämnen i överflöd”. Sedan kom det som tur är ett debattsvar som förklarade för Björn att vegetarianer inte bara äter gurka.
Läs mer hos DN Debatt.