Kritiserad fiskodling vill skjuta 50 hägrar

Gråhäger. Arkivfoto: Erik Hansson

Konflikterna kring fiskodlingen i Strömsund fortsätter. Den här gången har företaget Vattudalens fisk som ansökt om att få skjuta gråhägrar.

Turerna har varit många kring Sveriges största fiskodling som ligger i Strömsund. Bolaget Vattudalens Fisk har bedrivit fiskodling på platsen i drygt tio år och ansökte 2021 om att få öka foderanvändningen från 3 600 ton till 5 000 ton per år. Mark- och miljödomstolen sa nej, men godkände fortsatt verksamhet. Länsstyrelsen ville dock inte att odlingen skulle få förlängt tillstånd, av miljömässiga skäl. Bland annat eftersom en fiskodling kan orsaka lika stora fosforutsläpp som ett pappersbruk. Länsstyrelsen har också polisanmält fiskodlingsföretaget eftersom de anser att de ljugit om hur många fiskar som rymt från odlingen vilket hotar vilda fiskpopulationer. Förundersökningen lades dock ned eftersom det inte gick att bevisa att företaget gjort sig skyldigt till brott.

Vattudalens fisk överklagade beskedet att de inte får utöka verksamheten, men drog sedan tillbaka överklagan, något som fiskesajten FishEco kallar ”mer än sannolikt en seger för vattenmiljön i området”. Boende i området och lokala fritidsfiskare är också kritiska till verksamheten.

Nu har företaget bakom fiskodlingen ansökt hos Länsstyrelsen i Jämtlands län om att få skjuta 50 gråhägrar som äter upp småfisken. Allt fler gråhägrar söker sig till fiskodlingarna. De har lärt sig att tynga ned nätet för att komma åt fisken och i dagsläget finns där ungefär 100 hägrar som utnyttjar fiskodlingen som buffé. Företaget påstår att det i år kostar dem minst 15 miljoner kronor i förlorade intäkter.

LÄS ÄVEN:
• Kraftig stress hos odlade fiskar
• Investerare: Fiskodlingsindustrin kan sänkas av klimatkris och överfiske
Investerare: Fiskodlingsindustrin kan sänkas av klimatkris och överfiske
• Fiskar har rymt från odling i Storsjön – hotar vilda populationer
Böter för svensk filmare som avslöjade missförhållanden med odlad lax i Norge

Källa: P4 Jämtland