Kritik mot att Sverige fortfarande inte ratificerat havsavtal
I mars 2023 enades 193 länder om ett avtal som ska öka skyddet för biologisk mångfald i de hav som inte tillhör någon stat. Hittills har bara 21 länder införlivat avtalet. Sverige hör inte till dem.

Greenpeace protesterar mot att Sverige och utrikesminister Maria Malmer Stenergard fortfarande inte undertecknat avtalet för att skydda biologisk mångfald till havs.
– Det är helt oacceptabelt att Sveriges regering riskerar att fördröja skyddet av våra hav genom att inte prioritera frågan, när vi vet att havens biologiska mångfald befinner sig i en akut kris, säger Sandra Lamborn, talesperson för havsfrågor på Greenpeace i Sverige.
Det globala FN-avtalet, kallat BBNJ-avtalet, bestämdes i mars 2023 av 193 länder. Målet är att begränsa miljöpåverkan och skapa skyddade områden i de havsområden som inte tillhör någon stat. Sammanlagt utgör dessa hav hela 95 procent av det globala världshavets volym. Hittills har dock bara 21 länder ratificerat avtalet. För att det ska börja gälla måste 60 länder vara ombord och Sverige hör till länderna som ännu inte införlivat avtalet i våra lagar.
”Viktigast sedan Parisavtalet”
Under måndagen överlämnas en utredning till utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) om hur FN:s globala havsavtal (BBNJ) kan integreras i svensk lagstiftning.
– Avtalet är den viktigaste internationella miljöuppgörelsen sedan klimatavtalet i Paris. Det ger en kraftigt förbättrad möjlighet att skydda marina ekosystem och biologisk mångfald i världshavet. Utredningens förslag är ett stort och viktigt steg i lagstiftningsprocessen och regeringen kommer nu att arbeta intensivt för att Sverige ska kunna ansluta sig till avtalet så snart som möjligt, sa utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) när hon tog emot utredningen.
För att Sverige ska kunna göra det krävs dock att åtagandena i avtalet genomförs i svensk lagstiftning, skriver regeringen och då behöver svensk rätt införa bestämmelser om miljöbedömningar, marina skyddade områden och marina genetiska resurser. Utredningen föreslår också en ny svensk lag om skydd för biologisk mångfald i havsområden utanför nationell jurisdiktion.
Minst ett år senare än våra grannländer
Maria Malmer Stenergard har satt sin tidsfrist till att införa avtalet till i september 2026 och det möter kritik från Greenpeace:
– Utrikesminister Maria Malmer Stenergard och den svenska regeringen både kan och måste skynda på processen för att ratificera havsavtalet. Att vänta till 2026 är inte bara ett svek mot tidigare löften utan också ett hinder för det internationella samarbetet som krävs för att rädda våra hotade hav och bekämpa klimatkrisen, säger Sandra Lamborn på Greenpeace.
Till skillnad från Sverige ser Danmark, Norge och Finland ut att slutföra sina ratificeringsprocesser innan länderna som signerat havsavtalet möts igen vid FN:s havskonferens i Nice i juni 2025.
Källor: Aftonbladet och Greenpeace