Kritik mot att falkenerare får ta pilgrimsfalksungar ur bon

Pilgrimsfalk. Foto: Zsombor Károlyi

Myndigheten Natural England har beslutat att falkenerare får ta sex ungar ur vilda pilgrimsfalkars bon. Beslutet får hård kritik.

Anledningen till att det ges tillåtelse att ta ungar ur pilgrimsfalkars bon är för att falkenerarna vill etablera en ny stambok över brittiska falkar. Natural England har satt upp en del regler för hur inhämtandet får gå till. Falkenerarna får endast ta en unge per bo och det måste vara den minsta ungen, som de menar oftast inte överlever. De kommer också noga följa hur reglerna följs och kan dra tillbaka den tvååriga licensen när som helst. Falkenererarna menar att det inte kommer ha någon påverkan på pilgrimsfalkspopulationen i Storbritannien.

Djurrättsorganisationen Animal Aid och fågelföreningen RSPB är dock kritiska till beslutet. RSPB anser att det kommer öppna dörren för fler ansökningar om att få ta fågelungar och de menar att pilgrimsfalkarna redan idag drabbas av exempelvis illegala äggstölder och minskande livsmiljöer.

– Det sänder fel budskap. Vi har tillräckligt med fåglar i fångenskap. Om du ska ägna dig åt falkenering, använd fåglar i fångenskap. Vad är det för fel på dem? Någon tjänar pengar på detta – vilken sorts budskap skickar det till Europa och Mellanöstern? Det ger legitimitet åt idén att pilgrimsfalken inte är en art som minskar i antal och som vi kan ta från naturen, säger David Lindo, känd som ”the urban birder”, i en kommentar till The Guardian.

RSPB skriver att pilgrimsfalkarna i Storbritannien ökat i antal sedan 1960-talet och de har nu börjat häcka i fler städer. Men de förföljs fortfarande och dödas illegalt för att pilgrimsfalkarna inte ska ta brevduvor eller fåglar som jägare vill skjuta. De drabbas också av att samlare och falkenerare stjäl ägg och fågelungar.

LÄS ÄVEN:
Rekordår för Norges pilgrimsfalkar
Bryssel är väldigt stolta över sina pilgrimsfalkar

Källor: The Guardian och RSPB