Körsbärsträden i Japan blommade tre veckor tidigare än normalt

Körsbärsträd i blomning. Foto: KimonBerlin , CC BY-SA 2.0

Körsbärsträdens blomning i Japan är inte bara en populär sevärdhet. Det är också en väldigt lång tidsserie av data. Sedan över 1 200 år har datumen för blomningen dokumenterats och i år slogs rekord över tidigast blomning. Aldrig har den varit så här tidigt på året tidigare.

I Kyoto brukade förr blomningen nå sin kulmen runt den 17 april, men under 2000-talet har träden anpassat sig till ett nytt klimat och blommat som mest redan i snitt den 5 april. I år var dock blomsäsongen på topp redan den 26 mars. Mängder av japaner som besöker körsbärsblomningen har kunnat följa klimatförändringarna år efter år.

– Bevis, som tidpunkten för körsbärsblomningen, är en av de historiska proxymätningarna som forskare tittar på för att rekonstruera tidigare klimat. I det här fallet säger den ”proxyn” oss något som kvantitativa, rigorösa långsiktiga klimatrekonstruktioner redan har visat – att den mänskliga orsakade uppvärmningen av planeten som vi bevittnar idag är utan motstycke de senaste tusen åren, , säger klimatforskaren Michael Mann till Washington Post.

En proxymätning är en term inom forskning för att mäta något annat än själva mätningen egentligen handlar om. I det här fallet klimatförändringar genom att titta på förändringar i hur träd blommar.

I Tokyo var datumet tolv dagar tidigare än normalt och i Matsue hela 17 dagar tidigare, så fenomenet kan ses över hela landet.

Källor: Science Alert och Washington Post