
Elefant från The Herds i båt på Makoko River i Lagos, Nigeria.
Konstprojekt med migrerande djur från Afrika till Sverige
En växande hjord av teaterdockor i djurform "flyr" just nu norrut. I slutet av juli anländer "The Herds" till Sverige och får då sällskap av två djur från den svenska faunan.
Den 9 april påbörjades konstprojektet The Herds vid Kongoflodens strand. En hjord av teaterdockor av olika djur i naturlig storlek inledde där en 2 000 mil ”lång flykt”. På vägen norrut passeras bland annat Venedigs kanaler, Eiffeltornet och Big Ben i London innan den i slutet av juli är framme i Sverige. På vägen växer hjorden med allt fler djur som representerar respektive land.
Den palestinske regissören Amir Nizar Zuabi är konstnärlig ledare bakom projektet, som är ett samarbete mellan forskare, klimatorganisationer, politiker och konstinstitutioner. Det beskrivs som ”en flykt undan klimatkrisen” och ”en storskalig klimataktion”.
– The Herds är en akut konstnärlig respons på klimatkrisen, en levande uppmaning till handling som skenar genom kontinenter. Vi hoppas kunna skapa dialog, utmana till nya tankar, uppmuntra engagemang och inspirera till verklig förändring genom dessa vackra och vilda varelser. Kom och träffa oss där ni kan!, säger den konstnärliga ledaren Amir Nizar Zuabi.

The Herds påbörjar sin vandring vid Kongoflodens strand, 9 april 2025.
Vill ge röst åt djuren och klimatkrisen
När hjorden anländer till Sverige och Stockholm så sker det i samarbete mellan Riksteatern, Parkteatern, Kulturhuset Stadsteatern och Albaeco.
– Vi vill lyfta frågan om klimatkrisen på ett sätt som engagerar både hjärta och tanke, berättar Dritëro Kasapi, teaterchef och konstnärlig ledare på Riksteatern. Genom att ge röst åt djuren – de som kanske är mest utsatta men har minst möjlighet att påverka – hoppas vi skapa en konstnärlig och emotionell dialog om vårt gemensamma ansvar. The Herds visar att detta inte är en isolerad fråga för ett land eller en region, utan en gemensam utmaning för hela världen.
Varg och ren från Sverige
Den svenska faunan kommer att representeras av vargar och renar och dessa djur byggs just nu hos Riksteatern. Dritëro Kasapi berättar att valet föll på varg och ren eftersom de ville välja djurarter som både bär på en stark symbolik och har en tydlig förankring i den svenska naturen och kulturen.
– Renarna valdes eftersom de är starkt förknippade med de nordligaste delarna av Skandinavien, inte minst med samisk kultur och livsstil. De är symboler för ett liv nära naturen, men också för sårbarheten hos de ekosystem som påverkas av klimatförändringar. Vargarna, å andra sidan, representerar en annan aspekt – de rör sig över stora geografiska områden och finns i flera delar av Europa. De väcker ofta starka känslor och har blivit symboler för vildhet, frihet men också för den komplexa relationen mellan människa och natur.

The Herds flykt har inletts, här en giraff på gatorna i Dakar, Senegal den 25-27 april.
Ur ett praktiskt perspektiv valdes djuren också med hänsyn till hur de kan byggas och animeras av dockmakare och dockspelare.
”Stillsam men kraftfull procession”
The Herds kommer till Köpenhamn & Århus i Danmark: 18 – 21 juli, därefter Stockholm (24 juli Skärholmen, 25 juli Sergels torg, 26 juli Gamla stan) innan den fortsätter till Trondheim i Norge och avslutning vid Polcirkeln.
Kan du berätta hur konstverket kommer att upplevas på plats?
– The Herds är en upplevelse som rör sig i gränslandet mellan scenkonst, gatuteater och aktivism. När en hjord av handgjorda, stora marionettdjur långsamt rör sig genom städer och landskap, blir det en stark visuell och känslomässig upplevelse för publiken. Det är en stillsam men kraftfull procession som stannar upp vår vardag, väcker nyfikenhet och får oss att reflektera. Ljud, rörelser och interaktioner med människor längs vägen förstärker upplevelsen. Det är som att djuren kommer till oss, med sina berättelser, sina liv, och sin oro för vad som håller på att hända med vår planet, säger Dritëro Kasapi.