Gå till innehållet

Kondoren återvänder till nya delar av USA efter 100 år

1982 fanns det troligen bara 22 individer av kalifornisk kondor kvar i det vilda. Sedan dess har naturvårdsinsatser haft stora framgångar och idag har antalet stigit till ungefär 300. Nu återintroduceras arten också till nordvästra USA efter 100 år.

Det är området söder om Kanada, kallat “Pacific northwest” som nu kommer återfå kalifornisk kondor. Arbetet har letts av ursprungsbefolkningen i Yurokstammen och efter tio år har nu USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket accepterat programmet som ska återintroducera den enorma fågeln i landskapet. Det rapporterar The Guardian.

Det är kondorer uppfödda i fångenskap som kommer släppas ut i naturen – en metod som visat sig fungera bra på andra håll i landet.

De största hoten mot kalifornisk kondor är förlust av livsmiljöer, jakt och framför allt blyförgiftning från jaktammunition. Det var det sistnämnda som i stort sett utrotade arten på 1980-talet. 2017 kom en studie som slog fast att ett förbud mot blyammunition var allt som skulle krävas för att rädda kondoren.

Kondoren, gamar och andra rovfåglar är viktiga asätare i naturen som minskar risken för att sjukdomar sprids.

Läs även:
• Oväntat tillskott till hotad population av kalifornisk kondor
Förbud mot blyammunition räddar kondor

Källa: The Guardian

Mer att läsa