Koldioxiden över 400 ppm i Antarktis, för första gången på 4 miljoner år

Koncentrationen av koldioxid i världen har ökat hela tiden sedan den industriella revolutionen. Nu har ett nytt rekord satts: Antarktis har som sista plats på jorden passerat gränsen av 400 ppm koldioxid.

Det var tre år sedan gränsen 400 ppm (ppm betyder ”parts per million” – miljondelar) passerades för första gången på jorden. Sedan dess har flera observationer gjorts i världen där denna mängd har uppnåtts. Utifrån de krav som ställdes vid klimatmötet i Paris, kan den maximalt acceptabla koldioxidkoncentrationen uppskattas till 470-510 ppm, vilket motsvarar ca 1,5–2 graders temperaturökning. Med nuvarande koldioxidökning nås detta på 35-50 år, enligt Naturvårdsverket.

En avlägsen del av Antarktis har nu alltså också nått 400 ppm koldioxid. Det skedde den 23 maj, enligt National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), och det är första gången på 4 miljoner år som koldioxidkoncentrationen når en sådan nivå i det området.

Den största mängden koldioxid frigörs på den norra delen av klotet eftersom det är där som de flesta människor bor. Det förklarar delvis varför koldioxiden nådde 400 ppm-tröskeln tidigare norrut.

Pieter Tans, forskare vid Environmental Science Research Laboratory, NOAA, säger i ett pressmeddelande att det är bevisat att den ökade mängden koldioxid orsakas helt och hållet av mänskligheten och att de rekordhöga fossila utsläppen de senaste åren kommer att orsaka rekordhöga koldioxidmängder i atmosfären, som kommer finnas kvar i tusentals år.

Ny forskning visar att jorden troligtvis har passerat 400 ppm-tröskeln för gott, i alla fall under vår livstid på jorden.

Källa: NOAA