Kobror med dödligt gift nu ”otroligt vanliga” i palmoljeplantagens monokulturer

Palmoljeplantering istället för regnskog. Foto: Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia - P3260481, CC BY 2.0

Palmoljeplantering istället för regnskog. Foto: Achmad Rabin Taim from Jakarta, Indonesia – P3260481, CC BY 2.0

Sydostasien är störst i världen på palmolja, samtidigt är världsdelen global tvåa när det gäller antalet ormbett. Fler än 11 000 personer dör av ormbett per år i Indonesien, enligt International Society of Toxinology. Den dödligt giftiga kobraarten Naja sumatrana, på engelska Sumatran Spitting Cobra, anses nu vara ”otroligt vanliga” i Indonesiens palmoljeplantager.  

Det saknas motgift för denna kobraarts bett vilket innebär att plantagearbetare ofta dör efter att ha bitits. Möten med ormar är vanliga eftersom ormarna kan ligga gömda uppe i träden där frukterna ska skördas. Naja sumatrana kan spotta 1-2 meter om den känner sig trängd och om spottet träffar ögonen kan man bli blind. Bettet är dödligt då huggtänderna utlöser cardiotoxin och neurotoxin, kemikalier som slår ut hjärta och hjärna inom några timmar.

Man tror att kobrorna trivs i plantagerna eftersom där finns mycket råttor, som gillar de oljiga frukterna på palmerna. Än har ingen forskning utförts om sambandet mellan den snabba utbredningen av plantager och ökningen av kobror.

På IUCNs röda lista är ormen naja sumatrana klassad som livskraftig. Anledningen är att ormen har ”anpassat sig väl till oljepalms- och gummiplantager”. Amir Hamidy, kräldjursspecialist från Indonesian Institute of Sciences (LIPI), säger att kobrans allmänna förekomst visar att olje- och gummiplantagerna har stört den naturliga balansen i ekosystemet.

– I en regnskog med stor biologisk mångfald där varje växtart och varje djur har sin plats och sin funktion, kontrolleras populationen. Men när ekosystemet förvandlas till en monokultur, som en plantage, störs balansen, säger Amir Hamidy i en intervju för Mongabay.

Problemet förvärras av att det inte finns något motgift, bland annat på grund av ett globalt underskott på motgift. Enligt Hamidy så struntar den indonesiska regeringen i ormbettsproblematiken. Det enda sättet för en plantagearbetare att skydda sig är därför att döda ormarna när de ser dem, vilket de gör.

Källa: Mongabay