Klimatstafetten från Kiruna till Paris har börjat

Deltagare Hans Turtola från Jukkasjärvi springer i snön, allt sänds live på Runforyourlife.nu

Deltagare Hans Turtola från Jukkasjärvi springer i snön, allt sänds live på Runforyourlife.nu

Vid lunchtid i dag började klimatstafetten Run for your life på toppen av fjället Luossavaara, strax utanför Kiruna. En sten från norra Ishavet färdas från fjället med hjälp av 1000 löpare till klimatmötet i Paris, COP21.

Run for your life är ett stafettlopp genom norra Europa som ska uppmana till klimaträttvisa och en hållbar framtid. Loppet omfattar mer än 4 000 kilometer och varar i över 20 dagar, det pågår dygnet runt och involverar tusentals människor. Allt filmas och sänds live på webben på Runforyourlife.nu, där varje deltagare berättar sin egen historia och sina personliga skäl till varför de har valt att springa.

Under helgen som har varit har träningscampen Sápmi grassroots Action training hållits, där folk från Sverige, Norge och Finland har deltagit. Alla medverkar på olika sätt i klimatstafetten och kommer att delta i protesterna i Paris.

Under campen valdes den sten ut som ska färdas med löparna. Aura Pieski hämtade den utvalda stenen från sitt sommarviste. Hon berättar till Sameradion att den kommer från en dal av stenar där ishavets vågor har gjort dem runda.

En rad aktiviteter finns inplanerade i de olika städerna längs vägen som staffetten når fram till. Det är fortfarande inte för sent att anmäla sig om man vill springa en sträcka, för det fattas folk som vill springa på vägen till Paris.

Källor: Sveriges Radio och Runforyourlife.nu