Klimatkrisen drabbar populär papegoja –  klassas nu som hotad

Hjälmkakadua. Foto: JJ Harrison, CC BY-SA 3.0

Hjämkakaduan har minskat i antal med hela 70 procent på kort tid. Nu har den populära papegojan placerats på Australiens lista över hotade arter.

Hjälmkakaduan finns bara i ett smalt område i sydöstra Australien och är en av Canberras karaktärsfåglar. Den kan hittas i huvudstadens trädgårdar, men den syns allt mer sällan. På bara 20 år har beståndet minskat med hela 70 procent och nu ska hjälmkakaduan klassas som ”hotad” på listan över landets hotade arter.

Anledningen till den kraftiga minskningen i antal är klimatkrisen på lång sikt och de skogsbränder som drabbat Australien de senaste åren på kort sikt. Den negativa utvecklingen hade redan pågått i några år när 2019 och 2020 års skogsbränder kraftigt försämrade situationen för fågeln som behöver höga träd för att bygga sina bon.

En fördel med att arten nu klassas som hotad är enligt Australian Capital Territorys miljöminister Rebecca Vassarotti att det kommer underlätta arbetet för att hjälpa och förstå arten bättre. De kommer bland annat försöka bestämma fågelns utbredning bättre.

– Det skapar välbehövligt fokus för oss att samarbeta för att skydda den här viktiga arten. Hjälmkakaduan är en så vacker, magnifik och älskvärd fågel, den här populära rackaren med sitt stora röda huvud och distinkta läte är väldigt uppskattad i Canberra, säger Rebecca Vassarotti till Canberra Times.

LÄS ÄVEN:
Ytterligare 13 djur officiellt utrotade i Australien
113 djurarter behövde akut hjälp under bränderna i Australien 2020
Många arter kan ha utrotats av bränderna i Australien
Nästan en halv miljard djur döda i Australiens bränder
2,2 miljoner hektar har brunnit i Australien – hård kritik mot politiker

Källor: ABC och Canberra Times