Gå till innehållet

Klart för folkomröstning om fågeljakt på Malta

Tornuggla (beskuren). Foto: Stevie B via Wikimedia

Tornuggla är en av arterna som skulle kunna häcka på Malta om inte fågeljakten var så utbredd (bild beskuren). Foto: Stevie B via Wikimedia

Den 11 april blir ett viktigt datum för Europas fåglar och fågelvänner. Då ska nämligen Malta folkomrösta om landets fågeljakt ska vara tillåten eller inte.

Fågeljakten på Malta är ett stort problem för Europas fåglar och ett ämne vi skrivit en hel del om tidigare. Efter att Maltas regering nyligen gått med på att hålla en folkomröstning om jakten den 11 april 2015 kan det innebära ett stopp för den årliga, utbredda jakten. Det är första gången någonsin Malta håller en folkomröstning på uppmaning från folket och där politikerna lovat att följa folkets åsikt.

Under vårsäsongen samlas runt 10 000 jägare för att jaga flyttfåglar som passerar den lilla ön i Medelhavet på väg norrut i Europa, så intresset för jakten är stort. Regeringen i Malta har dessutom nyligen avskaffat avgiften för att jaga fåglar och deltagande jägare behöver inte längre bära någon form av synlig identifiering. Detta har av BirdLife Malta tolkats som ett sätt att göra illegal jakt enklare.

Om du vill hjälpa BirdLife Malta i kampen för att stoppa fågeljakten kan du donera pengar via deras webbplats.

Läs mer:
Maltas fågeljakt riskerar rättsligt åtgärder av EU.

Källa: BirdLife Malta

Mer att läsa