Kinas sista oreglerade flod hotas av dammbygge

Foto: Axel Drainville via Flickr

Kinas sista flod som inte är utbyggd ska nu dämmas upp. Foto: Axel Drainville via Flickr

Floden Nu, också känd som Salween, är den sista naturliga floden i Kina som inte har några regleringar. Nu vill den kinesiska regeringen förvandla floden till ett flertal sjöar och dammar. Wang Yongchen, grundare av miljöorganisationen Green Earth Volunteers, säger i en intervju för sajten NPR Marketplace:

– Floden Nu är livsviktig. Om vi förlorar floden så kommer inte Kina att ha ett enda naturligt, rinnande vatten kvar.

Kina har en lång historia av att dämma upp och reglera floder. Sedan 1949 har 86 000 dammar byggts, vilket har lett till att 24 miljoner människor har tvångsförflyttats. Reglering av floder och tvångsförflyttningar av människor är ett fenomen som är unikt för Kina. I en intervju säger den pensionerade geologen Fan Xiao att det är lokala politiker som bestämmer tillsammans med investerare att bygga dessa dammprojekt. Det ger stora vinster och de påstår att det lindrar fattigdom men det ger bara människor mer problem, enligt Fan Xiao. Nedströms, i Burma ska det byggas sex stycken dammar i floden.

Lokala kommuner och miljöaktivister kämpar nu mot utbyggnadsplanerna i Kina. Donna Lisenby, kampanjledare i organisationen Waterkeeper Alliance, säger i en intervju för nyhetssajten EcoWatch att fritt strömmande vatten är ”en utrotningshotad art” i Kina. Varenda flod i Kina har byggts ut med dammar och det finns bara en enda kvar som rinner naturligt och det är floden Nu.

– Dammbyggarna som har riggat upp sina arbetsplatser i floden är som tjuvjägare som tjuter utrotningshotade arter för att tjäna pengar, menar hon.

– Man kan bara hoppas på att det kinesiska folket står upp mot dammbyggarna och säger ”Nej, ni får inte döda den sista, vilda, fria floden. Den ska räddas för framtida generationer så att kinesiska barn kan får uppleva ett levande vatten som rinner fritt och oförstört från människors girighet”, säger Donna Liesenby.

Källa: Ecowatch, Marketplace