Kenya ska plantera 20 miljoner träd

Kakamegaskogen, Kenyas enda regnskog, ska också få fler träd. Foto: Collectmoments via Flickr

Kakamegaskogen, Kenyas enda regnskog, ska också få fler träd. Foto: collectmoments via Flickr

Kenya ska plantera 20 miljoner inhemska träd, en kampanj för att återställa förstörd mark, skydda hotade arter och för att hejda klimatförändringen. Träd planteras även på bondgårdar för att förbättra matproduktionen. Träden hjälper att återställa jord som blivit utarmad, ger skugga för grödor och ger frukt, nötter och mediciner.

Fokus är på degraderade områden vid Kenyas alla fem så kallade “Water Towers” – Mount Kenya, Aberdares, Mount Elgon, Cherangani Hills och Mau Complex. Water Towers är viktiga områden för landets vattenförsörjning och består av floder, sjöar och dricksvatten. Kakamegaskogen, som är Kenyas enda regnskog, ska också få fler träd.

Mellan 1970 och 1990 avverkades Kenyas skogar, främst för kol och timmer. Skogsskövling är fortfarande ett problem och av Kenyas 30 000 kvadratkilometer träd har mer än 8 procent försvunnit mellan 2001 – 2014. Kenyanska regeringen har därför lanserat detta initiativ för att vända utvecklingen.

Lokala organisationer som Mount Kenya Environmental Conservation (MKEC) har startat upp plantskolor där inhemska träd odlas, de kommer sedan att planteras ut och skyddas.

Källa: Mongabay