Gå till innehållet

Kampen för pelikaner hotas av krig, sjukdom och elledningar

Krushuvad pelikan. Foto: Avinash Mishra, CC BY-SA 4.0

I projektet “Pelican Way of LIFE” deltar tolv länder för att förbättra förutsättningarna för de krushuvade pelikanerna.

Projektet går bland annat ut på att minska hoten mot den krushuvade pelikanen på 27 platser i Europa och ett av nyckelområdena för arten är i den del av Donaudeltat som ligger i Ukraina. Här behöver den krushuvade pelikanen hitta nya häckninsgområden för populationen i området ska stabiliseras och utökas. Men i samband med Rysslands invasion av Ukraina tvingades många av Rewiling Ukraines medarbetare fly landet och The Guardian rapporterar att kriget har drabbat olika naturprojekt i området hårt.

För att hjälpa pelikanerna jobbar projektet Pelican Way of LIFE med att säkra nya häckningsplatser, bland annat med hjälp av att placera ut häckningsplattformar och utökad övervakning i häckningsområden. Dessutom behöver risken för att pelikaner dödas av elledningar minska. Pelican Way of LIFE jobbar med att identifiera särskilt riskabla elledningar och försöka förmå pelikanerna att inte vistas vid elledningarna med hjälp av reflekterande plast. I ett längre perspektiv måste också pelikanernas livsmiljöer återskapas och skyddas i högre utsträckning.

Projektet jobbar också med att göra folk stolta över pelikanerna och därmed öka förståelsen och viljan att skydda dem. Det görs bland annat med en naturskyddsfestival i Persina Nature Park i Bulgarien.

– Att väcka intresse för fåglarna är viktigt för att skydda dem i framtiden. Det går inte att skydda det man inte känner till eller bryr sig om. Pelican Way of LIFE arbetar över gränserna med många olika intressenter för att skapa denna känsla av intresse. Pelikaner må vara ambassadörer för friska våtmarker, men vi behöver också människor som ambassadörer för friska pelikaner, säger Laurien Holtjer, kommunikationschef på Rewilding Europe.

På sistone har ett nytt hot mot de krushuvade pelikanerna dykt upp – fågelinfluensan. I Montenegro upptäcktes de första fallen vid Skadar nationalpark i början av april. Några dagar senare hade 15 pelikaner konstaterats döda. I sjön, som är hem till 280 fågelarter, lever ungefär 300 krushuvade pelikaner och arten är något av en symbol för sjön. Naturorganisationer i området uppmanar myndigheterna att genomföra snabba insatser för att förhindra ytterligare spridning.

– Det skulle vara en omätbar förlust för vårt land om vi skulle förlora pelikanerna, deras överlevnad är ovärderlig. Vi förväntar oss att alla berörda institutioner tar denna fråga på allvar för att minimera spridningen. Hittills har myndigheterna fokuserat på skydd av tamfåglar. Men pelikaner bör också skyddas, eftersom de är en av symbolerna för Skadarsjöns nationalpark, säger Bojan Zekovic vid Centre for the Study and Protection of Birds till Balkan Insight.

För den som vill stötta naturvårdsarbetet i Ukraina och Rewilding Ukraine kan det göras via den här länken.

Källa: Rewilding Europe och Balkan Insight

Mer att läsa