Protester mot Tripadvisor – anklagas för att tjäna pengar på djurs lidande

Tiger på det buddhistiska tigertemplet. Foto: Xiquinho via Flickr http://www.flickr.com/photos/xiquinho/

Fastlåst tiger på det buddhistiska tigertemplet i Thailand. Foto: Xiquinho via Flickr 

Ett av världens största reseföretag, Tripadvisor, tjänar pengar på djurplågeri. Det påstår djurrättsorganisationen World Animal Protection, som nu samlat in över 80 000 namn i protest mot företaget.

Tripadvisor är kanske mest känt för att man kan läsa recensioner av resmål över hela världen. De är ett framgångsrikt företag som gjorde en vinst förra året på ungefär 12 miljarder kronor och deras inflytande på världens turism är stort.

Via sitt bolag Viator kan man även köpta biljetter, exempelvis till anläggningar som tvingar vilda djur att underhålla turister, enligt World Animal Protection. I höstas granskade forskare 188 anläggningar med vilda djur som finns på TripAdvisor och kom då fram till att turister sällan förstår vad som är dåligt för de vilda djuren. Det märks inte minst eftersom Tripadvisor belönat företag med utmärkelsen ”Certificate of Excellence” trots att de anses ägna sig åt djurplågeri.

LÄS ÄVEN: • Turister förstår inte vilka aktiviteter som skadar vilda djur.

Enligt World Animal Protection har de vid ett flertal tillfällen varit i kontakt med Tripadvisor för att påpeka att de säljer biljetter till turistattraktioner som plågar vilda djur, men resejätten har inte velat samarbeta eller ta på sig något ansvar.

– De utnyttjar folks okunskap. Vi har bevis för att många av dessa attraktioner inte behandlar djuren korrekt. Det handlar om allt från elefanter som tvingas bära turister dagarna i ända, tigrar som drogas och får sina klor utdragna, till djur som är fastkedjade, säger Lise-Lott Alsenius, kommunikationsansvarig hos World Animal Protection till Aftonbladet. 

LÄS ÄVEN: • Intervju med Petra Osterberg – eldsjälen som kämpar för djuren i turistindustrin.

Tripadvisor vill inte ta på sig något ansvar för djurplågeriet, trots att de enligt World Animal Protection, tjänar pengar på det. Företaget menar att de inte stödjer verksamheter bara för att de finns med i deras listor med besöksmål och uppmanar istället användarna att kritisera den djurturism de finner olämplig via Tripadvisors betygssystem.

World Animal Protection anser att mer måste göras och har nu startat en namninsamling för att få Tripadvisor att dumpa attraktioner som utnyttjar exempelvis vilda tigrar, lejon, elefanter, apor och sköldpaddor. I dagsläget har över 80 000 personer skrivit under protestlistan.