Kampanj för att rädda nattågen till norra Sverige

SJ:s nattåg i Storlien. Foto: Kildor - Own work, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6006446

SJ:s nattåg i Storlien. Foto: Kildor, CC BY 3.0,

Svenska Turistföreningen har startat en kampanj för att ”rädda nattågen”. Anledningen är att SJ bara kör nattåg till Jämtland under högsäsong och snart ska utvärdera norrlandstrafiken. Svenska Turistföreningen menar att det kommer drabba turismen, jobben och miljön. 

Det är inte lönsamt för statliga SJ med nattåg till Jämtland. Därför ska de numera enbart köras under högsäsongsperioderna jul/nyår, sportlovsveckorna och några veckor under sommaren, totalt omkring 90 dagar.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till södra fjällen i Dalarna och Härjedalen.

Svenska Turistföreningen (STF) har nu startat kampanjen Rädda nattågen med en protestlista som sprids snabbt i sociala medier. På bara fyra timmar har budskapet delats över 450 gånger. Föreningen, som är en av Sveriges största ideella organisationer med ungefär 240 000 medlemmar, vill att regeringen ska ställa mer långsiktiga krav på tågoperatörerna och stå upp för turismen och en ökad hållbarhet. De menar att transporterna är en förutsättning för turismen och en levande landsbyggd.

LÄS ÄVEN: • Vår guide till Ånnsjön, Storlien och Storulvån.

– Vi vill att regeringen utreder frågan mer noggrant än vad SJ har gjort. Ta med miljöaspekter och jobbskapandet i kalkylerna, inte bara det företagsekonomiska perspektivet för SJ. Staten måste skapa möjligheter för turismen i norr. Ett första steg är att regeringen begär in en analys av nedläggningen som tar hänsyn till miljökostnader och konsekvenserna för fjällturismen, skriver Svenska Turistföreningen på protestsidan Raddanattagen.se.

Källa och protestlista: Raddanattagen.se