Kambodja får ny nationalpark och ska återinföra tigrar

Indokinesisk tiger. Foto:H. Zell - Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Indokinesisk tiger. Foto:H. Zell – Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Den nya nationalparken heter Southern Cardamom National Park och ligger i sydvästra Kambodjas bergstrakter. Området är på cirka 4047 kvadratkilometer och kommer att ingå i en grupp av redan skyddade områden som tillsammans bildar en skyddad zon på 18 211 kvadratkilometer. Det blir en av Sydostasiens sista stora regnskogar.

Tigrar har inte funnits i Kambodja sedan 2007 men regeringen förbereder nu införandet av tigrar i Southern Cardamom National Park, i samarbete med organisationen Wildlife Alliance. De senaste 15 åren har Kambodja avskogats för gummiplantager och liknande industrier. Data från Global Forest Watch visar att Kambodja har förlorat nästan 18 procent av sin skog mellan 2001 och 2014, vilket anger en mycket snabb avverkningstakt.

Cardamom-bergen har frodiga skogar med 2 000 kända växtarter och 28 hotade djurarter. Förutom rödlistade asiatiska elefanter finns långhårig gibbon (Hylobates pileatus), 75 procent av det globala beståndet av den hotade siamesiska krokodilen (Crocodylus siamensis) och den nästan helt utrotade vattensköldpaddan (Batagur affinis), som lever i floderna här.

Det är tack vare idogt arbete från organisationerna Wildlife Alliance och Rainforest Trust som området har blivit skyddat till slut. Enligt Wildlife Alliance har skogen hotats 36 gånger. Den skulle ha förvandlats till jordbruksmark och gruvor men varje gång har naturvårdskämpar lyckats stoppa exploatering. Sedan 2011 har Wildlife Alliance försökt att få området skyddat enligt lag och nu äntligen blir det en nationalpark.

Källa: Mongabay