Gå till innehållet

Jane Goodall stöder oväntat stor lotteriprotest mot ny grizzlyjakt

Grizzlybjörn. Foto: Dwayne ReilanderEget arbete, CC BY-SA 4.0, Länk

Den första jakten på grizzlybjörnar på 44 år i Wyoming har mött oväntat motstånd. Mängder av protesterande har köpt biljetter till jakten för att stoppa den. Bland de engagerade hittas bland annat de två naturhjältarna Jane Goodall och Cynthia, rapporterar National Geographic.

22 grizzlybjörnar ska skjutas i delstaten Wyoming i USA och jakträtten delas ut via ett lotteri. Nu har ett stort antal personer köpt biljetter till jakten utan minsta tanke på att skjuta björnarna. Det är istället en protest mot jakten, som är den första på 44 år och som tillåts bara ett år efter att grizzlybjörnar togs bort från listan över fridlysta djur.

Nu får protesterna dessutom ytterligare stöd av naturvårdsikonerna Jane Goodall och Cynthia Moss. Jane Goodall är känd för sin forskning om chimpanser och sina många år som naturaktivist. Cynthia Moss är känd för sitt bevarandearbete i östra Afrika där hon kämpar mot tjuvjakt på elefanter och troféjakt.

LÄS ÄVEN: • En kväll med aktivisten, forskaren och världsförbättraren Jane Goodall

Kampanjen mot grizzyjakten kallas “Shoot ‘em With A Camera” (skjut dem med en kamera) och går ut på att personer som inte vill döda grizzlybjörnar köper lotter i jaktlotteriet. Om de vinner kommer de bege sig ut i naturen och försöka fotografera grizzlybjörnar istället för att skjuta dem. Initiativet uppges hittills bestå till 85-90 procent av kvinnor och har växt oväntat snabbt. Tusentals människor ska ha köpt lotter och engagerade i rörelsen säger att det här bara är början. 

– Nu för vi, många starka kvinnor, naturens talan baserat på vetenskap, fakta och respekt för liv, inte baserat på pengar eller politik, säger advokaten Deidre Bainbridge som engagerat sig i “Shoot ‘em With A Camera”.

Kampanjen har också samlat in över 250 000 kronor som ska täcka de kostnader som tillkommer för de som vinner lotteriet.

LÄS ÄVEN: • Så undviks konflikter med björnar

Enligt en undersökning av U.S. Fish and Wildlife Service med över 650 000 svar var en majoritet mot troféjakten.

Källa: National Geographic

Mer att läsa