Gå till innehållet

Istanbuls nya flygplats byggd i viktigt fågelområde

Vit stork. Foto: Daniel Pettersson

I april öppnade Istanbuls nya flygplats. Bygget har fått hård kritik för att det placerats i ett av världens viktigaste områden för flyttfåglar. I höst förväntas bland annat 1 miljon vita storkar flyga genom området.

Både naturvänner och piloter har uttryckt oro för flygplatsen, som enbart hittills i år lockat över 22 miljoner passagerare. Piloterna är oroliga för vad som händer om de krockar med stora fåglar och det har redan skett incidenter med kollisioner som förstört flygplan.

LÄS ÄVEN: • Dåligt skydd vid viktiga platser för flyttande rovfåglar i Sverige

Bosporen, som den smala landtungan i Turkiet heter där flygplatsen ligger, är också ett av de områden där det passerar flest flyttfåglar i hela världen på hösten. Snart närmar sig höstflytten och det förväntas bland annat passera 1 miljon vita storkar i närheten av flygplatsen.

LÄS ÄVEN: • Så fungerar fågelräkningen vid Falsterbo

Det råder också ofta besvärliga väderlägen med kastvindar och dimma i området. Turkiets transportminister har erkänt att det kan bli tal om längre väntetider under hösten och våren och på bara två månader har det i 180 fall hänt att piloter tvingats avbryta landningar.

Källor: Business Traveler och Stuttgarter-Zeitung

Mer att läsa