Gå till innehållet

Isländskt bolag misstänks ha mutat till sig fiskerättigheter i Afrika

Taggmakrill. Foto (beskuret): Kulac, CC BY-SA 3.0, Link

Isländsk media har avslöjat att landets största fiskeföretag mutat till sig fiskerättigheter i Namibia. Det ska ha skett flera gånger och även företag i skatteparadis var inblandade. Dessutom gällde fiskerättigheterna en art som är rödlistad som sårbar.

Det är det stora isländska fiskeföretaget Samherji som skaffat sig rättigheter att fiska taggmakrill (“sårbar” enligt Internationella naturvårdsunionen) utanför Namibias kust sedan 2012. Enligt en granskning gjord av isländska tidskriften Stundin och public service tv-bolaget RÚV ska företaget ha fått fiskekvoterna genom omfattande mutor till politiker och tjänstemän i Namibia.

Mutorna ska ha uppgått till över 100 miljoner kronor och bolaget anklagas också för att ha flyttat 650 miljoner kronor via skatteparadis. Den norska storbanken DNB NOR stängde i fjol Samherjis konto på grund av möjlig penningtvätt.

Uppgifterna kommer från visselblåsarsajten Wikileaks och har under ett halvårs tid kontrollerats av journalister och bekräftats av en tidigare anställd som själv var involverad i mutorna.

Om åklagarmyndigheten tar upp fallet är det första gången någon åtalas på Island för att ha mutat makthavare i andra länder.

Källor: Stundin och Ekot

Mer att läsa