Isberg större än Gotland lämnar snart Antarktis

Sprickan som allt snabbare skiljer det stora isberget från resten av Antarktis. Foto: NASA (John Sonntag) - http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=89257, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54131242

Sprickan som allt snabbare skiljer det stora isberget från resten av Antarktis. Foto: NASA (John Sonntag), Public Domain.

En av de tio största isbergen som registrerats är nu nära att lossna från Antarktis. Berget är hela på 5000 kvadratkilometer (större än Öland och Gotland tillsammans) och kan göra ännu större delar av glaciären känslig för att lossna, vilket i ett längre perspektiv kan leda till en ytterligare förhöjd havsnivå.

Den stora förestående kalvningen, som beräknas ske de kommande månaderna från området Larsen C, kommer förändra det antarktiska landskapet för alltid, enligt forskare vid brittiska Project Midas. De menar att det snarare är en geografisk händelse och att det är inte säkert att den är klimatrelaterad, men de oroas samtidigt över att islossningen kan innebära att andra, ännu större delar av Antarktis kommer att lossna och att det skulle kunna leda till en kollaps av isen i området.

Områden i Antarktis Larsen C högst upp till vänster. Bild: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5024830

Områden i Antarktis Larsen C högst upp till vänster. Bild: Ted Scambos, National Snow and Ice Data Center, Attribution.

Om all is som området Larsen C håller tillbaka skulle hamna i haven beräknas den globala havsnivån höjas med 10 cm, men det är inget som beräknas hända de närmaste åren, enligt Project Midas.

Film som visar den stora isbergslossningen 2002:
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=H2a3Oemo1e4″]

Källa: BBC