Gå till innehållet

Investerare: Fiskodlingsindustrin kan sänkas av klimatkris och överfiske

Fiskodlingsindustrin växer kraftigt. Nu har en stor investerare skrivit en rapport om att branschen, som värderas till 230 miljarder dollar, riskerar att “sänkas” av klimatkrisen, överfiske och överanvändning av antibiotika. Fiskodlingarna anklagas också för att orsaka stora miljöproblem.

Världens fiskodlingar levererar numera mer mat till våra tallrikar än vad det vilda fisket gör. Men odlingarna står inför stora problem. De hotas av global upphettning, överanvändning av antibiotika, beroende av vildfångad fisk som foder, dåliga kontroller och bristande insyn. Det anser investeringsnätverket Farm Animal Investment Risk and Return, som hanterar 12 biljoner dollar.

LÄS ÄVEN: • Böter för svensk filmare som avslöjade missförhållanden med odlad lax i Norge

Rapporten beskriver hur industrin både står för stora utsläpp och i sin tur även drabbas av dem. Fiskodlingsindustrin i Sydöstra Asien förväntas minska med 30 procent till 2050 på grund av varmare och surare hav.

Odlingarna bidrar också till utfisket av våra hav eftersom nästan en femtedel av det som fiskas upp ur våra hav nu blir foder åt fiskodlingar.

LÄS ÄVEN: • Varför finns det nästan inga räkor kring Norges laxodlingar?

Avfall och avloppsvatten från fiskodlingarna har kopplats till giftiga algblomningar och förgiftat dricksvatten, enligt The Guardian. I maj dog 7-8 miljoner vilda laxar i Norge på grund av den värsta algblomningen på 30 år. 2016 dog nästan 27 miljoner fiskar i Chile av ett liknande utbrott.

För att fiskodlingsindustrin ska bli mer hållbar rekommenderar rapporten bättre kontroller, mindre antibiotika och att det används annat foder till fiskarna, exempelvis odlade musslor och ostron som inte behöver en fiskbaserad föda.

Källa: The Guardian

AGERA:
• Köp inte odlad fisk.
• Köp enbart odlad fisk som är KRAV- eller ASC-märkt.

Observera att detta enbart är förslag på hur du kan agera. Det finns fler sätt, exempelvis att vara medlem i naturorganisationer (länkar här).

Mer att läsa