Gå till innehållet

Invasion av vitryggig hackspett hösten 2015

Vitryggig hackspett. Foto: Erik Hansson

Vitryggig hackspett. Foto: Erik Hansson

Idag har två vitryggiga hackspettar setts i norra Sverige. Det är dock ingenting mot hur det ser ut i Finland. Där har hundratals setts den senaste veckan och fler verkar vara på väg mot Sverige.

Uppdaterat: Sedan artikeln skrevs har det inkommit en hel del rapporter om vitryggiga hackspettar i Sverige. Bland annat sågs en hona och en hane på Holmöarna utanför Umeå den 18 oktober och på Fjäderäggs fågelstation sågs en hona under flera dagar i mitten av oktober. Dessutom rapporterades en hane utanför Örnsköldsvik idag.

Vitryggiga hackspettar i Finland senaste veckan.

Vitryggiga hackspettar i Finland i slutet av september.

Den 28 september ringmärktes en vitryggig hackspett på Rödkallen utanför Luleå (vårt bildreportage från platsen) och en annan individ sågs utanför Umeå. Samtidigt har uppåt 200 individer setts i Finland senaste veckan (se kartan här bredvid). Kanske kan det med andra ord vara på gång en mindre invasion österifrån. Förhoppningsvis stannar några individer i sådana fall i Sverige. Här är arten akut hotad enligt Artdatabanken.

Det kan vara en idé att spana av alla större hackspettar lite extra noga. Individer med lång näbb, streckad buk, rött huvud och fler vita ränder längs ryggen kan mycket väl vara den sällsynta vitryggiga hackspetten. Om du ser den flyga bortåt har den dessutom ett vitt fält på övergumpen (ovanför stjärten).

Läs mer: 
Efter konflikten – projekt vitryggig hackspett förnyas
• Läs mer om vitryggig hackspett.

Källa: Bird Alarm

Mer att läsa