Intervju med naturfotografen Thomas Jågas

Lavskrika. Foto: Thomas Jågas

Lavskrika. Foto: Thomas Jågas

Thomas Jågas från Falun har en förkärlek för de mellansvenska skogarna och fjällen där han försöker fånga stämningar, miljöer, detaljer och arter i skogen, på myrarna och i fjällen. I mars 2009 blev han invald i Naturfotograferna/N. Vi träffade honom på Naturfotofestivalen i Vårgårda och ställde några frågor om hans fotograferande.

Hur länge har du fotograferat?
– Sedan slutet av 80-talet. Först var det kameran som fick följa med på fågelskådning, men den tog över efterhand. Sedan fick kikaren följa med på fotografering

Ungefär hur många timmar per vecka lägger du på fotograferande?
– Tyvärr omöjligt att svara på. Det är så ojämnt fördelat. Under perioder blir det många timmar medan andra veckor blir det ingenting. Till exempel under tjäderspelstid blir det många kvällar, nätter och morgnar i gömslet och då trillar timmarna på.
Vad är ditt bästa tips till en nybörjare?
– Titta gärna på andras bilder. Det är utvecklande! Lär dig hur kameran fungerar så att du inte är beroende av kamerans automatik. Det är bra att ta “kontroll” över kameran så att du kan styra hur den ska exponera för då kan du även styra bildens stämning och uttryck. Gå gärna någon nybörjarkurs så kan du snabbt få en vägledning in i hur kameran fungerar och grundläggande kompositionstips med mera.

Foto: Thomas Jågas

Foto: Thomas Jågas

Vilka vanliga misstag gör folk i början?
– Att tänka för mycket på själva utrustningen och kameran. Idag är alla kameror så bra att om man bara har lärt sig den så presterar alla bra under normala förhållanden (då tänker jag framför allt på systemkameror).

Förutom kamerahus, objektiv och stativ – vad brukar du vilja med dig för utrustning?
– Kikaren är alltid med. Tonade gråfilter, gråfilter, extra batterier, minneskort, kaffetermos, sitt/liggunderlag. De här sakerna finns alltid med. Sedan kan det ju behövas gömslen om det handlar om djurfotografering.

Var tycker du gränsen går för hur mycket en bild får redigeras går?
– Det beror på vad man har för syfte med bilden. Är det ett dokumentärt syfte så får inte redigeringen innebära att innehållet förvanskas, vilket naturligtvis är en bedömningsfråga. Definitivt inte ta bort något utöver damm eller optiska artefakter eller att lägga till något i bilden. Det viktiga är att man står för vad man gör.

Finns det någon sorts naturfotografering som du tycker är underrepresenterat och som fler borde upptäcka?
– Ingen som jag kommer på direkt. Över huvudtaget har nog naturfotografin aldrig varit bredare än nu. Gränserna mot andra genrer börjar mer och mer att suddas ut vilket jag tycker är positivt. Det viktiga är en bilds uttryck och innehåll. Inte inom vilket fack den ska placeras.Se fler av Thomas Jågas bilder på hans hemsida.

Foto: Thomas Jågas

Foto: Thomas Jågas

Foto: Thomas Jågas

Foto: Thomas Jågas