Intervju med arrangör av Naturfotodagen i Västerås

Conny Jonsson

Conny Jonsson

Camera Natura är mest känd som en naturfotografisk tidskrift, men sedan tre år tillbaka arrangerar förlaget även Naturfotodagen i Västerås. Lördagen den 22 februari äger årets upplaga rum, och två veckor i förväg pratade vi med Conny Jonsson, arrangör och iniativtagare på Camera Natura förlag.

– Med Naturfotodagen har vi velat lyfta naturfotografiet och skapa en ny mötesplats. Och på bara två år har arrangemanget utvecklats på ett fantastiskt sätt. Vi är stolta över att kunna samla så mycket kunskap, inspiration och produkter under ett och samma tak.

Naturfotodagen består av flera olika komponenter; ett antal föreläsningar, ett par boksigneringar, en utställningsdel med montrar samt en stor fotoutställning. Föreläsningsschemat består av sex erfarna naturfotografer inom olika fält – bland andra Natursidan.se-medarbetaren Gunilla Falk och affischnamnet Hans Strand. Hans Strand är en av Sveriges största landskapsfotografer och ska denna gång visa och prata om fotografier från Island.

– Jag kommer att visa bilder från mina resor genom Island och tanken är att genomföra föredraget utifrån tre perspektiv; från luften, marken och inifrån, säger Hans Strand.

Eyjafjallajökull. Foto: Hans Strand

Eyjafjallajökull. Foto: Hans Strand

På utställningsdelen finns fotografier tagna av samtliga föreläsare men även av bland andra Magnus Elander och lokala förmågor från Naturfoto Västmanland. Till denna upplaga av Naturfotodagen har utställningsdelen fått växa, helt i linje med hur många fotomässor utvecklas, däribland Fotomässan i Stockholm i höstas.

– Det är roligt att utställningsdelen på årets mässa fått ta en större plats än tidigare, säger Conny Jonsson. Bilderna får verkligen vara i fokus.

Varför Naturfotodagen arrangeras i Västerås kan vid en första anblick tyckas vara på grund av att Camera Natura har sin bas i staden. Men Conny Jonsson menar att man har flera fördelar med att arrangera dagen just där.

– Alla tar sig inte ner från Stockholm till Vårgårda eller Hässleholm (städer där det arrangeras naturfotofestivaler, reds. anm.), då är vår dag i Västerås ett fullgott alternativ. Vår förhoppning är att växa ordentligt och bli den största arenan för nordiskt naturfotografi. Då krävs det förstås att vi utvecklar konceptet med internationella föreläsare och ett större arrangemang, men fem år framåt i tiden kan vi vara där.

Naturfotodagen arrangeras den 22 februari på Aros Kongresscentrum i Västerås.
Ett dagspass till alla föreläsningar kostar 580 kr, en enstaka föreläsning 150 kr. Förutom Hans Strand föreläser även landskapsfotografen Peter Nilsson, djurfotografen Göran Ekström, macrofotografen John Hallmén, Västmanland-skildraren Christer Sjöberg och Jokkmokk-skildraren Gunilla Falk. Konferencier är Tore Hagman.
Mer information finns på Naturfotodagens hemsida

Natursidan.se kommer att bevaka Naturfotodagen i Västerås.

Hvitarvatn. Foto: Hans Strand

Hvitarvatn. Foto: Hans Strand

Jökulsarlon. Foto: Hans Strand

Jökulsarlon. Foto: Hans Strand