Instagram varnar för djurselfies och konsekvenserna för vilda djur

Folk som fotograferas medan de håller upp fladdermöss. Foto: Tom Svensson 

Instagram varnar nu sina 800 miljoner användare för att djurselfies kan vara skadligt för djur och miljö efter en undersökning och kampanj av World Animal Protection.

Den internationella djurskyddsorganisationen World Animal Protection publicerade i oktober en undersökning som visade att antalet selfies med vilda djur ökat med 292 procent sedan 2014 och att hela 40 procent av dessa visade ”särskilt skadliga interaktioner med vilda djur – de kramades, hölls fast eller blev hanterade på annat olämpligt sätt”.

LÄS ÄVEN: • Selfies med vilda djur – allt vanligare affärsverksamhet i Amazonas

Nu har Instagram agerat. När man söker efter vissa hashtags, så som #TigerSelfie, #SlothSelfie och #MonkeySelfie på tjänsten kommer det upp en varningstext med information om hur djurselfies kan påverka vilda djur och naturen negativt.

– Den uppmärksamhet som kampanjen har fått och det massiva stödet från supportrar med över en kvarts miljon underskrifter har visat att det inte är okej att djur rövas från det vilda och utnyttjas av oansvariga turistföretag Vi är väldigt glada över Instagrams beslut och ser detta som en vändning. Instagram har med sina 800 miljoner användare världen över en otrolig möjlighet att skydda djur från detta plågeri – och nu har vi visat att det går, säger Julia Engqvist, kampanjansvarig på World Animal Protection Sverige.

Märkligt nog visar Instagram dock inte varningen om man själv postar något med dessa hashtags.

Källa: World Animal Protection Sverige