Information istället för höjt pris på plastpåsar i Sverige

I Sverige förbrukar vi cirka 130 tunna bärkassar per person och år, enligt Naturskyddsföreningen. Bild: sebastiankauer via Flickr

Ingen höjd avgift på plastpåsar, istället anser regeringen att det räcker med information. I veckan infördes en ny lag som innebär att handlare ska informera sina kunder om att minska antalet plastpåsar. Naturvårdsverket har tidigare föreslagit att höja priset på plastpåsar från två till fem kronor men regeringen vill inte ta det steget.

Naturskyddsföreningen är kritiska. Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen säger i en artikel i DN att hon är lite förvånad:

– Det är ett svagt förslag att bara börja med information och jag förstår inte riktigt varför de inte tar ett steg till.

LÄS ÄVEN: • Förslag: Minst fem kronor för plastpåsar ska hindra att de slängs

Enligt Naturskyddsföreningen är svenskar storförbrukare av plastbärkassar. Vi förbrukar cirka 130 tunna bärkassar per person och år. Det är långt ifrån EU:s mål om 40 påsar per person fram till 2025. Flera länder har förbjudit plastbärkassar, exempelvis Italien, Frankrike, Kenya och Bangladesh. Danmark, Irland och England har infört en skatt på plastbärkassar. På Irland minskade konsumtionen av bärkassar med 90 procent efter införandet av skatt.

LÄS ÄVEN: • Konstgräs på fotbollsplaner en av de största källorna till plast i haven

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklings samarbete och klimat, menar att information är tillräckligt i nuläget.

– Jag tycker att vi ska göra det som är mest effektivt. Vi har inget underlag som säger att det just är en skatt, säger hon i DN.

LÄS ÄVEN: • Mer än varannan havssköldpadda har ätit skräp

Hon menar att mikroplast i konstgräsplaner, bildäck och målarfärg kan vara mer skadliga. Regeringen beslutade samtidigt att satsa minst fyra och en halv miljarder kronor av det svenska biståndet till att rädda världshaven under nästa mandatperiod. Sida ska få i uppdrag att ta fram en femårig global strategi om hållbara hav, klimat och miljö. På måndag börjar FN:s havskonferens i New York som Sverige leder tillsammans med önationen Fiji.

Källor: DN, Naturskyddsföreningen