Gå till innehållet

Industrilobbyn förlorade – EUs viktiga vattendirektiv behålls

EU

Kungsfiskare. Foto: Erik Hansson

6 000 forskare, mängder av miljöorganisationer och flera EU-länder vill att EUs viktiga vattendirektiv ska behållas som det är. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Svenskt näringsliv och europeisk industrilobby vill att det skulle omprövas. Nu har EU-kommissionen meddelat att de inte öppnar upp vattendirektivet för förändringar.

Fler än 375 000 EU-medborgare, nästan 6 000 forskare och över 130 ideella organisationer tog ställning för att stötta vattendirektivet i sin nuvarande form. Europeisk industrilobby och svenskt näringsliv har dock genom lobbygruppen Swedish Water Alliance försökt få igenom att det ska finnas fler undantag från kravet på att uppnå god ekologisk status. Enligt Altinget har även Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna drivit på för att öppna upp direktivet och tvingade med en riksdagsmajoritet regeringen att ändra linje i frågan.

EU-kommissionens beslut att gå emot den svenska riksdagsmajoriteten och industrilobbygruppen välkomnas av Europas miljöorganisationer.

– Bra lagstiftning är inte något som ska manipuleras. EU behöver vattendirektivet för att skydda sin vattenförsörjning, stoppa och vända förlusten av biologisk mångfald och för att hantera klimatförändringar. Vi gratulerar kommissionen för att ha stått upp för de starka bevisen, tagit ställning för EU-medborgare och följt upp ambitionerna i EUs Green Deal och strategi för biologisk mångfald. Men med 2027 runt hörnet krävs att bättre implementering inleds omedelbart. Vi ser fram emot att arbeta med kommissionen för att säkerställa att lagen inte bara fungerar på pappret utan även i praktiken för att äntligen återskapa livet i våra floder, säger Ester Asin, politisk chef för WWF Europe, i ett pressmeddelande.

Även Älvräddarna poängterar i en kommentar vikten av att nu ta tag i arbetet:
– Som det ser ut nu innebär slutåret 2027 att de medlemsstater som fortfarande inte har nått målen det året i princip kan vara föremål för överträdelseärende från EU-kommissionen, vilket i slutändan åtminstone teoretiskt kan leda till långtgående och dyrbara viten. Vårt budskap till svensk politik är detta: Älvräddarna vill hellre ha friska vandringshindersfria vatten än dryga viten, så sätt fart och sluta försöka komma undan miljökraven.

Mer att läsa