Gå till innehållet

Indonesien hotar att svartlista palmoljekritisk Leonardo DiCaprio

Palmoljeplantage. Foto: Johan Hammar http://johanhammar.com/

Palmoljeplantage. Foto: Johan Hammar 

Filmskådespelaren och naturvännen Leonardo DiCaprio hotas att förbjudas från att vistas i Indonesien. Hans brott? Kritiska kommentar i sociala medier mot landets skövling av regnskog för att skapa palmoljeplantage.

– En biologisk mångfald i världsklass, men expanderingen av palmolja förstör denna unika plats, skrev Leonardo DiCaprio på Instagram.

Han berättade också att han jobbar för att rädda ekosystemet i Leuser – “det sista stället på jorden där orangutanger, tigrar, noshörningar och elefanter lever tillsammans i naturen”. Han uppmanade också sina över 15 miljoner följare på Twitter att skriva under en namninsamling som uppmanar landets president Joko Widodo att skydda området.

LÄS MER: • Leonardo DiCaprio skänker 21 miljoner kronor till tigrar.

Det var tillräckligt för att landets immigrations-departement ska undersöka om det kan kategoriseras som “uppvigling” eller “provokation”. I sådana fall riskerar stjärnan att aldrig mer kunna återvända till landet.

LÄS MER: • Palmoljeföretagen fortsätter stödja regnskogsskövlingen. 

Det är inte första gången landet hotar filmstjärnor som engagerar sig för naturen. Harrison Ford (“Star Wars”, “Indiana Jones”, “Bladerunner”) intervjuade 2013 landets skogsminister om illegal avverkning och anklagades då för att “trakassera statliga institutioner”.

Just nu hotas landets regnskogar återigen av omfattande bränder. I fjol härjade stora skogsbränder i Indonesien och brände ner miljontals hektar regnskogar. De berodde delvis på en utbredd torka, men också på att det startades eldar för att skapa ytor för palmoljeplanteringar. Nu brinner det igen och undantagstillstånd har redan utannonserats i en provins i landet, enligt BBC. Dessutom ser april ut att bli en väldigt torr månad i landet.

Läs mer:
• Greenpeace om hur man ska resonera kring palmolja.
• Hård kritik mot certifierad palmolja.
• Bildreportage om de sista sumatraelefanterna.
• Bildreportage från regnskog mitt bland oljeplantagen.
• Orangutanger hotas av palmoljeplantage.
• ”Certifierad palmolja i svenska livsmedel senast 2015″.

Källa: BBC

Mer att läsa