Gå till innehållet

Illegal limbräda på McDonald’s – skadedjurssanerare döms för djurplågeri

Gråsparvar som fastnat på en limbricka hos McDonalds i Norge. Foto: Tina Elise Barsgård

Gråsparvar som fastnat på en limbricka hos McDonalds i Norge. Foto: Tina Elise Barsgård

För ett år sedan upptäckte gäster på en McDonald’s i Kristiansand i Norge att flera gråsparvar fastnat på en limbricka som restaurangen lagt ut vid ingången. Fångstmetoden är olaglig och McDoland’s och Anticimex fick tack vare uppmärksamma gäster internationell uppmärksamhet i media. Nu, ett år senare har skadedjurssaneraren på Anticimex fått sin dom.

Mannen från Anticimex döms för djurplågeri. I rätten berättade han att McDonald’s haft problem med fåglar som flög in i restaurangen och att man inte lyckats stoppa det. Nu döms han till 20 000 kronor i böter och förlorar även sin licens som skadedjurssanerare.

Det var Tina Elise Barsgård och hennes kusin som upptäckte de fastklistrade, levande gråsparvarna för ett år sedan. Brödsmulor hade lagts ut på limbrädan för att locka till sig fåglarna som nu satt fast helt i klistret.

Tina Elise Barsgård tog bilden här ovan och publicerade den på Facebook med en uppmaning om att bojkotta restaurangen. Bilden spreds snabbt i sociala medier i Norge och media började skriva om händelsen.

När Natursidan fick tag på Tina Elise Barsgård berättade hon att hon intervjuats av ett tiotal medier från Norge men även internationella tidningar som The Sun från Storbritannien. Historien spred sig snabbt.

Tina Elise Barsgård och hennes kusin tog med sig limbrädan till en djurklinik för att se om de kunde rädda fåglarna, men de var så skadade att de behövde avlivas. När de kom tillbaka till McDonald’s hade restaurangen satt upp en ny limbricka.

Enligt restaurangchefen Alf Olav Øye har de anlitat Anticimex och “förutsätter att de använder tillåtna metoder”. På Anticimex tog de på sig ansvaret och menar att McDonald’s är oskyldiga.

Det är inte tillåtet att använda limfällor för att fånga och döda fåglar i varken Sverige eller Norge. Trots det har det upptäckts fall även i Sverige.

Källa: VG

Mer att läsa