Gå till innehållet

Ikväll inträffar seklets längsta månförmörkelse och “blodmåne”

Blodmåne. Foto: Megami at da.wikipediaEget arbejde, Public Domain, Link

Strax efter klockan 21 ikväll, fredag den 27 juli går månen upp. Strax därefter kommer den skuggas av jorden och en så kallad blodmåne uppstår när månen tycks färgad i rött. Även planeten Mars ses relativt bra från jorden just nu. 

Det är ett bra tillfälle att se detta fenomen ikväll, både eftersom det är ovanligt utdraget och pågår i 1 timme och 43 minuter och dessutom ser det ut att bli klart väder i nästan hela landet. Som bäst ska det ses vid 22:22 i södra delen av landet. Kom ihåg att titta åt sydost.

Enligt Astroinfo.se är denna förmörkelse den längsta under detta seklet.

En månförmörkelse uppstår när solen lyser på jorden så att vår planets skugga täcker månen. Det blåa och gröna ljuset bryts bort och enbart det röda ljuset passerar atmosfären och tycks färga månen röd. Det inträffade senast den 16 juli år 2000 och sker nästa gång 21 januari 2019, så det blir ingen lång väntan om du missar nattens fenomen.

– Månförmörkelser kan man titta på utan att skydda ögonen som man måste göra om man vill titta på solförmörkelser. Det är imponerande att se, säger Daniel Kastinen på Institutet för rymdfysik i Kiruna, till SVT.

Källor: Astroinfo, SVT och Populär astronomi

Mer att läsa