Ikea: Inte tillräckligt med miljöcertifierad skog i Sverige

Timmer från en avverkning. Foto: Jebulon, CC0

Skogsaktuellt skriver att Ikea har beslutat att inom tre år enbart använda trävaror som är FSC-märkta eller gjorda i återvunnet trä. För att lyckas med det måste de söka sig till andra länder än Sverige. Här finns nämligen inte tillräckligt mycket skog som är miljöcertifierad av FSC.

Ikea använde sig i fjol av 16 miljoner kubikmeter virke. Bara en miljon av dessa kom från Sverige, vilket kan jämföras med att det 2015 avverkades 92,5 miljoner kubikmeter trädstammar i landet. Enligt Ulf Johansson, skogs­råvaruchef på Ikea, börjar det bli svårt att få tag på certifierat virke i Sverige och idag är bara 25 000 av landets 330 000 skogsägare certifierade.

LÄS ÄVEN: • Trots anmärkningar – Bergvik behåller FSC-certifikat

Att Ikea går över till helt certifierad eller återvunnet virke är en del av företagets miljösatsning. 63 procent av Ikeas rundvirke var under 2016 FSC-märkt. Ulf Johansson vill att FSC-märkningen ska vara en bekräftelse för att skogen sköts på ett hållbart sätt.

– För den allmänna Ikea-konsumenten någonstans i världen, speciellt en som inte bor i ett skogsland som Sverige, är det viktigt att veta att miljöorganisationer står bakom ett certifieringsssystem, säger han till Skogsaktuellt.

LÄS ÄVEN: • Kritik mot jubilerande FSC – 20 år av greenwashing?

Samtidigt som Ikea eftersträvar mer FSC-märkt virke har det i många år framförts hård kritik mot miljöcertifieringen. FSC har kritiserats för att anslutna skogsföretag åtskilliga gånger avverkat nyckelbiotoper och flera miljöorganisationer har hoppat av FSC i protest mot att reglerna inte följs och att certifieringen blivit uddlös. Fältbiologerna lämnade samarbetet i protest redan för ungefär tio år sedan, Naturskyddsföreningen följde efter 2008 och därefter har även Jordens Vänner gått ur samarbetet. Kvar som representanter för miljön finns bara BirdLife Sverige och Världsnaturfonden WWF.

LÄS ÄVEN: • Bråttom att skydda världens naturskogar, enligt rapport

Källa: Skogsaktuellt