Igelkottar i städer bär på mycket gifter
De miljöfarliga ämnena som hittades i de undersökta igelkottarna är även oroväckande för människor.

Igelkott.
Grönområden i städer är numera viktiga livsmiljöer för många djurarter. De lockas av lättare tillgång till mat, vatten eller skydd. Något som ”ett omgivande fragmenterat eller intensivt odlat landskap runt städerna inte längre kan erbjuda”, som forskarna bakom en ny studie uttrycker det.
Ett ökat problem när vilda djur rör sig in i städer fär dock att de dels ställs för ökade faror i form av trafik. Omkring 29 miljoner däggdjur dödas sannolikt på de europeiska vägarna varje år. Men dessa trafikdödade djur kan åtminstone ge oss ledtrådar om ett annat hot; den ökade exponeringen för miljöföroreningar, som kan ha betydande negativa effekter på djurens fysiologi, beteende och hälsa.
Ledtrådar från insamlade döda igelkottar
Forskare i Lund har nu samlat in döda igelkottar i Skåne för att undersöka vilka miljöföroreningar som finns i urbana miljöer.
– En analys av igelkottar ger oss ett slags miljöfingeravtryck av vad som finns i ett områdes ekosystem. Sådan kunskap är mycket svår att få tillgång till, men från igelkottarna har vi fått en unik inblick i vad för slags urbana miljöföroreningar vi har direkt omkring oss, säger Maria Hansson, ekotoxikolog på Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) vid Lunds universitet och den som initierat studien.
Höga halter bly
Resultaten visade att den urbana miljön innehåller en stor mängd ämnen som är bevisat hälsofarliga. Igelkottarna hade bland annat höga halter av tungmetallen bly, ftalater (ingrediens i plast och gummi) och PCB, ett samlingsnamn för giftiga ämnen som varit förbjudna i tillverkning sedan 1970-talet. Dessutom upptäcktes bekämpningsmedel, bromerade flamskyddsmedel och flera andra tungmetaller.
– Det som överraskade oss i vår undersökning var att det fanns så många olika miljöföroreningar i djuren, som PCB och flera olika ftalater, och att det var mycket höga halter av vissa tungmetaller, speciellt bly, säger Maria Hansson.
Dra ner på plasten
Ämnena kommer bland annat från byggnadsmaterial, plast, bekämpningsmedel, luftföroreningar, avfall, trafik, fordon och även kontaminerad jord och Maria Hansson anser att det behövs mer miljöövervakning av mark och organismer i urbana områden, men också att vi människor drar ner på användningen av syntetiska material, kemikalier och plast. Inte minst eftersom vi vet att dessa ämnen är hormonstörande, orsakar cancer eller stör reproduktionen hos människor.
Källor: Lunds universitet och Environmental pollution