Gå till innehållet

Hundar ska skydda boskap och indirekt hjälpa vargar

Iberisk varg, en föreslagen underart till vargen. Foto: Arturo de Frias MarquesOwn work, CC BY-SA 4.0, Link

I ett nytt projekt med stora fårvaktande hundar i Portugal ska 100 hundar placeras ut som vakthundar i fårflockar. Målet är att minska antalet boskap som tas av vargar och därmed öka acceptansen för Portugals hotade population av iberisk varg.

Som en del av LIFE WolFlux-projektet är målet att hjälpa den hotade portugisiska populationen av underarten iberisk varg, söder om floden Duero. En del av projektet är att ge fårägare stora herdehundar gratis med betalda utgifter till hundarna är 18 månader gamla och redo att arbeta.

Hundarna av rasen “Cão da serra da estrela” kallas ofta “estrela” i Sverige och har i Portugal funnits länge. De har använts som herdehundar i århundraden, men traditionen har dött ut. Nu försöker LIFE WolFlux återskapa traditionen eftersom rasen anses vara ett effektivt skydd mot vargar. Estrelan kan bli över 70 cm höga i mankhöjd och väga uppemot 60 kg, vilket är i klass med en varg.

Hund av rasen cão da serra da estrela (“estrela”). Foto: ScheridonEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Eftersom det arbetas för att den iberiska vargen ska öka i antal är arbetet med estrela-hundarna en proaktiv åtgärd för att vargarna ska hålla sig till vilda byten och så att lokalbefolkningen ska acceptera vargar i området.

Parallellt med att skapa bättre skydd för fårägare, vilket även inkluderar hjälp med stängsel, arbetar Rewilding Portugal med att ge bättre förutsättningar för områdets rådjur så att det ska finnas tillräckligt med vilda byten åt vargarna.

Det finns en förening för estrelan i Sverige och här används även stora mastiff-hundar för att skydda får. Precis som i Portugal finns det även hjälp att få vid stängsling. Svenska rovdjursföreningen erbjuder sig att hjälpa till med att bygga stängsel åt tamdjursägare.

Läs även:
Inget stöd i forskning för att skyddsjakt på rovdjur skyddar boskap

Källa: Rewilding Europe

Mer att läsa