”Sensationellt” – hornugglor har redan ungar i Malmö

Hornuggla med unge (till höger) i Malmö, januari 2020. Foto: Kristoffer Olsson Stenman

I Malmö slottspark upptäckte Göran Hausenkamp igår en unge bland hornugglorna som samlats i parkens träd. Niklas Aronsson, redaktör Vår Fågelvärld, kallar fyndet ”sensationellt”.

– Ja, det är sensationellt. Jag pratade med Tommy Järås som ringmärkt ugglor under lång tid och han hade aldrig ens hört talas om en så tidig häckning tidigare, berättar Niklas Aronsson.

Enligt referensverket ”Birds of the Western Palearctic” varierar inte hornugglornas häckning speciellt mycket. I Storbritannien brukar äggläggningen ske som tidigast i februari. Därefter följer en månads ruvande innan äggen kläcks. Ungen som setts i Malmö är inte heller nykläckt. Det innebär att ägget kan ha lagts någon gång i november 2019. Tre månader tidigare än normalt i Storbritannien. Malmö ligger nästan på samma breddgrad som gränsen mot Skottland, men å andra sidan var medeltemperaturen i Malmö under 2019 mer än två grader över det normala.

– Varför just den här hornugglan har häckat så tidigt är omöjligt att svara på. Antagligen har det varit tillräckligt milt väder. Normalt sett flyttar hornugglor söderut under vintern, men de kan övervintra här om det inte ligger någon snö. De tar framför allt gnagare, berättar Niklas Aronsson.

Ungen upptäcktes under onsdagen den 8 januari. Hittills har inte fler ungar hittats på platsen, men hornugglor får oftast inte mer än tre ungar så det är inte omöjligt att hornuggleungen är ensam om det här troliga rekordet.