Gå till innehållet

Högsta domstolen godkänner klimaträttegång där unga stämmer USA

Kan USAs regering stämmas för att de inte gjort mer för att stoppa klimatförändringarna och för att de fortsatt använda fossila bränslen? Foto: Walter Siegmund(talk)Eget arbete, CC BY 2.5, Länk

Trump-administrationen försökte stoppa rättegången där 21 unga människor stämmer USA för att landet inte gör tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna. Nu har landets högsta domstol bestämt att fallet kan tas upp i rätten.

De 21 personerna är i åldern 11 till 22 år och deras fall gäller att USA tillåter en fortsatt utbredd användning av fossila bränslen, trots att landet känner till effekterna av klimatförändringar och den inverkan fossilindustrin har. Trump-administrationen argumenterade för att en rättegång skulle avslöja en lång rad affärshemligheter för fossilbolagen och att den skulle innebära ett stort arbete för myndigheterna.

USAs högsta domstol gick dock på de unga miljökämparnas linje och skrev att det var en “imponerande bredd” på målsägarnas fall.

– Beskedet borde ge unga människor modet och hoppet att veta att rättsväsendet, hela vägen upp till Högsta domstolen, har gett grönt ljus för rättegången i det här viktiga fallet om deras oföränderliga rättigheter. Vi ser fram emot att presentera vetenskapliga bevis för den skada och de faror som dessa barn står inför på grund av de beslut som deras regering tagit och som orsakat klimatkrisen, säger Julia Olson, chefsjurist för Our Children’s Trust, som driver fallet.

“Juliana v. United States”, som fallet kallas, har pågått sedan 2015. Den 29 oktober inleds rättegången i Oregons tingsrätt.

Källa: Our children´s trust och Huffington Post

Mer att läsa