Gå till innehållet

Hjortdjur fångat på bild gnagandes på människoben

Rättsmedicinforskare har för första gången fått bildbevis på hur en vitsvanshjort gnager på människoben. Det är långt ifrån första gången hjortdjur avslöjats som köttätare.

– De här djuren anses vara betande växtätare, men de äter ibland en del ganska konstiga grejer, säger vildmarksbiologen Reg Rothwell till Outdoor Hub.

Som exempelvis människoben. Det märkliga fyndet gjordes av rättsmedicinforskare i Texas, USA och publicerades nyligen i Journal of Forensic Sciences. För att bättre kunna lösa brott studerar de hur människokroppar, som skänkts till forskningen, ruttnar och förmultnar. Det finns hela anläggningar för det syftet i USA.

Det är inte sällan som dessa studier lockar till sig rävar, kalkongamar, tvättbjörnar, prärievargar eller andra köttätare som vill få i sig näring. Men för något år sedan fångade en av forskningscentrets kameror hur en vitsvanshjort stod och gnagde på ett människorevben. Det skedde vid ytterligare ett tillfälle någon vecka senare och enligt forskarna är det första gången som beteendet fångats på bild.

Rättsmedicinforskarna har nu analyserat hur hjortdjurens skador på benen ser ut för att kunna använda det när de försöker lösa brottsfall. I sin slutsats skriver de att hjortarna troligen gnager på benen för att få i sig mineraler som de har svårt att få i sig i sin vanliga diet.

Hjortdjur är snarare allätare än växtätare
Det här är dock inte första gången som hjortar käkar kött. De har dokumenterats äta fiskar, fladdermöss, harar och även levande fåglar. Forskare har konstaterat att vitsvanshjortar äter fågelungar direkt ur boet, eller fåglar som fastnat i ringmärkningsnät. Det är dock inte bara vitsvanshjortar som käkar kött eller levande djur. Kor i Indien har filmats när de åt nykläckta kycklingar och i Skottland har en kronhjort dokumenterats äta sjöfågelungar.

Här under följer två filmer som dokumenterat köttätande hos hjortdjur:

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.


Källa: youtube.com

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.


Källa: youtube.com

Källor: Popular Science, Outdoor Hub och Journal of Forensic Sciences

Mer att läsa