Gå till innehållet

Hjälp forskare kartlägga flyttfåglarnas ankomst

Kollage. Foto (sånglärka): Lotta Berg. Mobilapp för Fågelkalendern. Illustration: Ola Langvall, SLU

Om du gillar att leta efter vårtecken är Naturens kalender något för dig. Genom att bevaka när våren anländer hjälper du forskare att se förändringar över tid. Nu har det även lanserats en app till Android för att underlätta inrapporteringen av vårens fåglar i Fågelkalendern.

Naturens kalender samlar in observationer av vårtecken från privatpersoner från hela Sverige. Den långsiktiga miljöövervakningen sker i form av Växtkalendern, Bikalendern, Fjällkalendern och Fågelkalendern, men det genomförs också “kollar” och “försök” varje år. Under Valborgshelgen sker “Vårkollen”, en 3-dagars kampanj där tusentals observationer från hela landet ger en “ögonblicksbild” av hur långt våren kommit. I Höstförsöket, som genomförts årligen sedan 2013, har tusentals skolelever deltagit och skickat in data om höstlövsfärgernas utveckling.

LÄS ÄVEN: • 5000 skolelever forskar om hösten

Nu i början av våren börjar de tidiga flyttfåglarna anlända till Sverige och Naturens kalender vill gärna ha in observationer för att kartlägga om flyttfåglarna kommer tidigare på våren och om de lämnar landet senare på hösten. Det kan från och med i år göras med hjälp av en ny mobil-app, som än så länge enbart finns till Android-telefoner. Appen gör det enkelt att rapportera det du ser direkt till Artportalen.

LÄS ÄVEN: • Så fungerar fågelräkningen vid Falsterbo

– Fågelobservationerna i Fågelkalendern samlas in på ett sätt som gör att vi kan jämföra dem med historiska landsomfattande fågelsobservationer som insamlats under åren 1873–1951, och se hur mycket olika arter påverkas av ett förändrat klimat i olika delar av landet, säger Ola Langvall från SLU och Svenska fenologinätverket.

LÄS ÄVEN: • 142 blommande blommor i Sverige på första advent

I dagsläget är flera hundra observatörer som förser Fågelkalendern med data, men fler behövs och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller erfaren.

Fågelkalendern är ett samarbete mellan Svenska fenologinätverket, BirdLife Sverige, Stockholms universitet och Artportalen.

Källor: SLU och Fågelkalendern

Mer att läsa