Hittills okänd etiopisk lejonstam upptäckt i nationalpark

Lejonhona i nationalreservatet Masai Mara i Kenya. Foto: Maths Nilsson http://www.natursidan.se/fotografer/naturfotograf-maths-nilsson/

Lejonhona i nationalreservatet Masai Mara i Kenya. Foto: Maths Nilsson 

Viltforskare har hittat en tidigare okänd population av lejon i den nordvästra regionen av Etiopien. Något som även bekräftas av lokala rapporter. Lejonen sågs i Alatash national park på gränsen mot Sudan,  enligt organisationen Born Free Foundation.

– Det bekräftar att det finns lejon i det här området, vilket är otroliga nyheter. Antalet lejon blir allt färre över hela afrikanska kontinenten vilket gör upptäckten desto mer viktig, säger Born Frees chef Adam M. Roberts i ett pressmeddelande.

Lejonhona i Zambia. Foto: Roland Sköldblom http://www.natursidan.se/fotografer/roland-skoldblom/

Lejonhona i Zambia. Foto: Roland Sköldblom

Hans Bauer, lejonforskare från Oxford University som ledde spårningsexpeditionen i Etiopien säger i pressmeddelandet att det kan finnas upp till 200 lejon i området.

– Det är troligt att det finns lejon i hela Alatash och i Dinder i Sudan. På en yta av cirka 10 000 kvadratkilometer innebär det en population av 100-200 lejon i hela ekosystemet, varav 27-54 lär finnas i Alatash.

Lejon är rödlistade enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN) som en sårbar art (vulnerable). Under de senaste decennierna har de försvunnit från Etiopien. Det bor 96 miljoner människor i Etiopen vilket gör det till Afrikas näst mest befolkade land och befolkningen växer med 2 miljoner varje år.  Etiopien har varit känt för sina lejon med svarta manar. De har tidigare varit en symbol för kejsaren Haile Selassie. Idag kämpar lejonen för sin överlevnad. Antalet lejon har minskat med tre fjärdedelar sedan 1980 och är nu mindre än 10 procent av sina forna utbredning i Afrika.

Källa: Born Free Foundation