Gå till innehållet

Havslevande djurs storlek har överdrivits

Valhaj i akvarium. Foto: Zac Wolf via Wikimedia

Valhaj i akvarium. Foto: Zac Wolf via Wikimedia

“Fiskehistorier” om enorma bläckfiskar och hajar verkar ha påverkat folks uppfattning av deras egentliga storlek. Forskare har nyligen funnit att dessa marina djurs längd ofta rapporteras vara längre än vad som egentligen är fallet. 

– Det är mänskligt att berätta “fiskehistorier”. I verkligheten är vi usla på att avgöra hur stort något är utan att mäta exakt, säger Craig McClain, en marinbiolog på National Evolutionary Synthesis Center i Durham, North Carolina.

Craig McClain har undersökt rapporter om storleken på 25 olika havslevande arter och upptäckt att storleken på valar, hajar, bläckfiskar och andra marina djur ofta överdrivs. Det rapporteras till exempel ofta att jättebläckfiskar kan bli 18 meter långa, men egentligen blir de snarare ungefär tolv meter och även det är väldigt sällsynt. Även längden på valhajar har överdrivits med drygt en meter (20 meter istället för 18,8 meter) och när det gäller hajar som attackerat människor är det enligt studien ännu vanligare med överdrifter.

Det är dock inte alla arter som har överdrivna maxstorlekar. Blåvalen till exempel har verkligen uppmätts till ungefär 33 meter och det är enligt Craig McClain inte enbart en fråga om att överdriva. Det är också väldigt svårt att uppskatta storleken på varelser under vattnet. Ofta behövs specifik utrustning för att exakta mått ska kunna tas fram.

Nya mått på havslevande varelser utifrån forskarnas nya studie kan ses här.

Källa: Live Science

Mer att läsa