Gå till innehållet

Havsfågelboom på västkusten idag

Väderleken för havsfågelskådning såg väldigt bra ut inför fredagen den 18 september med vindar på 15-20 m/s och långvarig blåst från de brittiska öarna. Det visade sig stämma. Havsfåglar som normalt ses långt ut i Nordsjön rörde sig under dagen längs med den svenska västkusten och kunde ses från lämpliga platser från Bohuslän i norr till Skåne i söder.

Det började redan innan klockan åtta på morgonen med den första gråliran som strök förbi Öckerö söderut. 8:41 kom den första baleariska liran – en art som i snitt bara ses någon gång per år när vindförhållandena är optimala. Efter lunch dök det dessutom upp en mindre lira och troligtvis minst en balearisk lira till och flera gråliror samt storlabb, fjällabb och bredstjärtad labb.

Det är helt enkelt en sådan där dag då många fågelskådare vill trotsa de hårda vindarna vid exempelvis Nidingen i Halland, Kullaberg i SkåneGlommens sten i Halland eller Kråkudden i Bohuslän.

Dessvärre ser förhållandena inte lika lovande ut inför resten av helgen, men det kan hända att fåglar som blåst ned i Kattegatt är kvar ett tag.

Källa: Bird Alarm

Mer att läsa