
Skogsstyrelsens nya rapport ”Skogsskötsel med nya möjligheter” får hård kritik från naturorganisationer. Den innehåller bland annat förslag på ännu mer förädlade och snabbväxande plantor, dikesrensning, främmande trädslag och gödsling och kallas av kritiker för ”tydlig inrikning mot plantageskogsbruk istället för miljöanpassning” och ”önskelista från skogsnäringen”.
Skogsstyrelsen presenterade nyligen 88 åtgärder som ”ska öka tillväxten i skogen med 20 procent”. I Skogsstyrelsens pressmeddelande poängteras tydligt att rapporten tagits fram tillsammans med Naturskyddsföreningen, men det framgår inte att Naturskyddsföreningen reserverat sig mot rapporten. Bland annat på grund av att inte skogsforskning använts i tillräckligt hög grad.
– Forskarna har helt enkelt inte getts tillräckligt med tid att granska förslagen och de konsekvensbedömningar som Skogsstyrelsen har gjort rörande miljömål och ekosystemtjänster ur ett ekologiskt perspektiv. Detta framgår tydligt i den granskningsrapport som beställdes från Skogforsk i slutet av arbetet, skriver Naturskyddsföreningen i sin reservation.
Till Ekot säger Malin Sahlin, sakkunnig i skogsfrågor på Naturskyddsföreningen, så här:
– Vi menar att den här rapporten i princip är en partsinlaga från skogsbruket och att vi riskerar att hamna ännu längre ifrån de mål som Sverige har satt upp för bland annat biologisk mångfald.
Naturskyddsföreningen är inte de enda som är kritiska. Världsnaturfondens skogsexpert Peter Roberntz anser att rapporten tar sikte på ett plantageskogsbruk istället för att utveckla ett miljöanpassat och motståndskraftigt skogsbruk och att det är svårt att tolka rapporten på annat sätt än att skogsnäringen nu ska ”intensifiera skogsbruket ännu mer än idag, vilket har en tydligt negativ effekt på skogens biologiska mångfald”.
– Vi tror inte på siffrorna, om vi ska utveckla hållbara och motståndskraftiga skogslandskap. Ska den svenska skogsindustrin konkurrera på en internationell marknad så är trovärdiga certifierade produkter en förutsättning. Det är inte konstigt att Naturskyddsföreningen reserverade sig mot rapporten, säger Peter Roberntz.
I rapporten läggs det fram förslag på ännu mer förädlade och snabbväxande plantor, dikning och dikesrensning, främmande trädslag och gödsling. Metoder som ska öka produktionen på 20 procent till 2050 jämfört med idag. Det är åtgärder som driver på mot ännu mer likåldriga bestånd med ett trädslag och som inte heller tar hänsyn till att Sverige inte når miljömålet Levande skogar, enligt WWF.
Även föreningen Skydda skogen är starkt kritiska till rapporten. Elin Götmark, talesperson för Skydda Skogen:
– Det är märkligt hur en myndighet kan producera en så ensidig rapport. Skogen är en fråga för hela samhället, inte bara skogsnäringen: den berör exempelvis biologisk mångfald, klimat, människors närmiljö, naturturism och rennäring. Men i rapporten tillåts skogsnäringen lägga fram en önskelista med ett ensidigt fokus på mer produktion, utan tillräcklig analys av konsekvenserna. Risken är stor att förslaget om ett ökat intensivt skogsbruk leder till en kollaps av skogens ekosystem.
Skogsstyrelsen hävdar att de 88 åtgärderna kan öka tillväxten på sikt i skogen med 20 procent och att det minskar utsläppen med tiotals miljoner ton mindre koldioxid per år. Men enligt Bengt Gunnar Jonsson, professor i biologi på Mittuniversitetet med skog som huvudsakligt arbetsområde, är det om skogen får stå kvar som det blir en effektiv kolsänka. Dessutom är klimatkrisen mer akut än så, säger han i en intervju med SVT:
– Vi kan inte vänta 80-100 år tills den nya skogen vuxit upp och tagit upp de koldioxidmolekyler som har släppts ut, vi har ju bara några årtionden på oss.
LÄS ÄVEN:
• Skogsindustrin står för stor del av världens kolutsläpp
• Ny rapport från Kanada: Skogsbruk ger större utsläpp än fossila bränslen
• Låta skogar växa – effektivare och billigare klimatlösning än trädplantering
• EU-experter förkastar Sveriges beräkningsmodell för att få avverka mer skog
Källor: Skydda skogen, Naturskyddsföreningen och Skogsstyrelsen

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
När ska allmänheten inse att der är storbolagen som styr utvecklingen och de har sina kanaler ända in i skogsstyrelsen.
De vill öka sina vinstmarginaler ytterligare, genom att få en större tillgång av billig råvara. Miljöaspekten tar de ingen hänsyn till. Rspporten är ett beställningsjobb av storbolagen.
Ja, man hoppas att fler och fler inser att de stora skogsbolagen inte har den kunskap som behövs idag för att möta den klimatkris vi befinner oss i. Vi kan inte fortsätta att utarma den biologiska mångfalden som vi gör i Sverige. Hur kan skogsstyrelsen och Sveaskog ha undgått att inse sina egna nyckelroller? Titta på Finland, de har nått längre än oss. Där förstår man att man kan vårda skogen samtidigt som man kan få det ekonomiska att gå i hop. Det värsta som är på gång nu är väl att de stora skogsbolagen i Sverige vänder sina lystra blickar mot Baltikums skogar. Måtte människorna i dessa länder inse faran i tid, innan de släpper in de svenska skogsbolagens skövlingsmetoder utan hänsyn till nyckelbiotoper. Att de vårdar om sin skog själva eller vänder sig till Finland istället. Som svensk slutar man aldrig att skämmas över att vi kan behandla våra skogar som vi gör i Sverige. Eu försöker göra vad de kan för att de svenska skogsbolagen ska förstå, men förgäves. Girigheten hos de svenska skogsbolagen är så sorglig. Jag tror att eftervärldens dom kommer bli hård.