Gå till innehållet

Hård kritik efter att späckhuggare sköts ihjäl framför valsafari

Späckhuggare och forskare – ej relaterat till jakt. Foto: NOAA Photo Library, Public Domain.

Utanför ön Saint Vincent i Karibien anordnas allt mer valturism och allt mindre valjakt. Nyligen sköts dock två späckhuggare mitt framför en grupp valturister vilket lett till stark kritik mot öns kvarvarande valjägare. Det rapporterar National Geographic.

Deltagarna i valsafarin njöt av att få se fyra vilda späckhuggare när en fiskebåt närmade sig, beväpnad med en harpun. Ledaren för valsafarin försökte ropa åt fiskaren att inte attackera späckhuggarna, men de 40 turisterna fick se hur två av späckhuggarna sköts mitt framför ögonen på dem. Händelsen fick flera av deltagarna på safarin att börja gråta och de var chockade när de återvände till land.

LÄS ÄVEN: • Japan har återigen dödat över 300 valar i Antarktis i ”forskningssyfte”

Saint Vincent har en lag som säger att valjakt är tillåtet av “ursprungsbefolkningen för att tillgodose behov för att överleva” och det får maximalt dödas fyra valar årligen, men ska enbart ha skjutit sex sedan 2015.

Efter händelsen med de skjutna späckhuggarna framför turisterna har trycket ökat på att helt förbjuda valjakt i Saint Vincents vatten och landets premiärminister har kritiserat fiskaren.

LÄS ÄVEN: • Norge ska jaga fler valar än någonsin 2017

– Vad han gjorde, det vill jag understryka, var helt fel. Inte bara för att det hände framför turisterna utan för att han inte ska döda späckhuggare, sa Saint Vincents premiärminister Ralph Gonsalves.

Nu lovar Gonsalves att införa lagar som förbjuder valjakt. Många av landets före detta fiskare har sadlat om och ägnar sig nu istället åt valturism.

Källa: National Geographic

Mer att läsa