Första bilderna på Skandinaviens nya rovdjur

Guldschakalen stannade upp och tittade på Carsten tre gånger innan den försvann. Foto: Carsten Clausen https://www.facebook.com/carsten.clausen.7?fref=nf

Guldschakalen stannade upp och tittade på Carsten tre gånger innan den försvann. Foto: Carsten Clausen

Naturfotografen Carsten Clausen har för första gången i Danmarks historia tagit bilder av en levande guldschakal i landet. 

Guldschakalen igen, innan den sprang iväg. Foto: Carsten Clausen https://www.facebook.com/carsten.clausen.7?fref=nf

Guldschakalen igen, innan den sprang iväg. Foto: Carsten Clausen

Det var i september 2015 som Skandinaviens senaste nya rovdjursfynd gjordes (läs mer här). En guldshakal hittades påkörd i Danmark. Det är en underart till schakalen och lever som närmast i ett bälte från sydostasien till norra Afrika och södra Europa. Den äter framför allt gnagare, harar, rådjur, insekter, frukt och fågelägg.

LÄS ÄVEN: • Nytt rovdjur för Skandinavien upptäckt.

Nu har den första levande guldschakalen dokumenterats i landet. Det var när naturfotografen Carsten Clausen var vid naturområdet Lille Vildmose i fredags kväll för att titta på tornfalkar som han först tyckte att han såg en stor räv. Men det blev snart klart för honom att det var något annat. Han hinner ta några bilder av hunddjuret innan det försvinner i det höga gräset. Carsten trodde vid det här laget att det var en varg, men under helgen artbestämdes den säkert och i måndags kunde han bekräfta att det var en guldschakal som han tagit de första bilderna någonsin av i Danmark.

LÄS ÄVEN: • Danmarks Naturvårdsverket: Guldschakal snart etablerad i landet.

I februari i år gick Danmarks Naturvårdsverket ut med att de räknar med att arten är etablerad i landet inom 5-10 år eftersom arten sprider sig norrut i Europa och bland annat ses i Polen och Tyskland.

 

Källa: Vild med Lille Vildmose