Guldschakal i Finland för första gången

Guldschakal. Foto: ThiminduSri Lankan Jackal, CC BY-SA 2.0

Nyligen fotograferades en guldschakal i Rautavaara i mitten av Finland. Det är första gången som arten ses i landet i modern tid, men den har levt i Europa i tusentals år och forskare anser att det var väntat att de skulle anlända längre norrut.

Fotografen Jarmo Korhonen trodde först att han sett en räv, men när han kom hem och granskade bilderna han tog, blev han fundersam. Nu har fyndet bekräftats vara en guldschakal – en art som finns i stora delar av Europa och bland annat även upptäckts i Danmark.

LÄS ÄVEN: • Första bilderna på Skandinaviens nya rovdjur

Den fotograferade guldschakalen bedöms vara i ettårsåldern. I den åldern är det typiskt för dem att vandra långa sträckor.

Heikki Henttonen, professor i skogszoologi, säger till Yle att arten troligen får svårt att klara en kall finländsk vinter, men i takt med den förvärrande klimatkrisen kan vintrarna eventuellt bli så pass milda att guldschakaler skulle kunna etablera sig i vårt grannland.

LÄS ÄVEN: • Danmarks Naturvårdsverket: Guldschakal snart etablerad i landet

En debatt har rasat i Finland angående om det ska anses vara en invasiv art, men Riku Lumiaro, expert på rovdjur vid Finlands Naturskyddsförbund säger till Yle att guldschakalen har varit en del av Europas fauna i tusentals år och ”är lika mycket en europeisk art som älgen eller skogsharen”.

Guldschakalen anses ofarlig och rädd för människor och äter framför allt insekter, gnagare, fåglar och groddjur.

Källor: Yle och Yle